Најновије

ДОДИК У РУСИЈИ: Овде сам јер мислим да је то добро за Српску и наш народ (ВИДЕО)

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик борави у Санкт Петербургу гдје ће учествовати на Међународном економском форуму.

Милорад Додик (Фото: РИА Новости)

Додик је за РТРС изјавио да је ово један од највећих светских економских форума, посебно данас када се одржава у светлу сукоба у Украјини.

- Овде ће бити присутно 70, 80 представника држава и влада, најзначајнијих компанија из дела света који не припада Западу, јер је Запад то очито бојкотовао. Ми, сходно нашој политици да не желимо да будемо дио који ће подржавати и хвалити или некога оспоравати, једнако желимо да будемо присутни и будемо део форума који треба да да одговоре на многе изазове у свијету - рекао је он.

Додик је истакао да је дошао у Санкт Петербург да саслуша оне који имају шта да кажу, изразивши задовољство што ће већ сутра бити у прилици да се састане са министром спољних послова Русије Сергејем Лавровим.

- Радујем се што смо у прилици да наставимо наше разговоре одраније. Они немају никакву спекулацију, све оно што су неки тврдили пре два-три месеца промашили су. Ми само разговарамо у нормалном тону како стабилизовати наше односе, појачати пројекте везане за изградњу гасовода, двије електране на гас, те о томе како ојачати наше напоре да сарађујемо на културном и економском, као и другим нивоима - истакао је Додик.

Он је нагласио да је сарадња императив, без потребе да било коме даје објашњења о томе.

- Данас сам позиван неколико пута, неки су ме питали откуд ја ту, зашто сам ту. Ја сам ту напросто јер је то моја воља и јер мислим да је то добро за Републику Српску и наш народ. Важно је да будемо овде и покажемо наше припадање вредностима које су везане за економију и економску стабилност и то је све што желимо и другима - навео је Додик.

Додик је истакао да је веома важан и састанак који је имао у недељу у Бриселу са европским званичницима, као и јучерашњи састанак са министром спољних послова Турске Мевлутом Чавушоглуом.

- Турска је важна земља региона. И овде ћемо са турским и другим пријатељима разговарати о томе како нашу сарадњу развијати, то је моја обавеза и дужност. Радује ме да на највишем могућем нивоу могу да се сретенем у пар дана са Шарлом Мишелом, Жосепом Борељом, Чавушоглуом, сутра са Лавровим, прекосутра са председником Русије Владмиром Путином. Предвиђен је и састанак са неколико председника и премијера других држава - рекао је он.

Додик је истакао да на свим овим састанцима жели да пошаље "поруку о стабилности коју желимо да градимо и сарадњи коју желимо да имамо".

Међународни економски форум у Санкт Петербургу отворен је данас, а на њему учествују државници из 70 земаља.

Форум сваке године прима представнике из више од 140 земаља и организатори тврде да ни ова година неће бити изузетак.

Присутно је око 2.000 учесника и 1.000 директора компанија.

Пленарна седница форума заказана је за петак 17. јуна, на којој ће учествовати руски председник Владимир Путин, након чега је планирани сусрет Путина и Додика.

Председник Русије даће на пленарној седници 25. Међународног економског форума у Санкт Петербургу оцене о ситуацији у глобалној политици и економији.

О ухваћеним америчким плаћеницима прочитајте ОВДЕ.

Извор: РТРС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА