Најновије

ДОДИК: Или ће БиХ бити уставна или је неће бити (ВИДЕО)

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик истакао је да ће БиХ бити уставна или је неће бити, те да ту ништа није спорно.

Милорад Додик (Фото: Председништво БиХ)

На данашњем састанку у Сарајеву са послаником Хришћанско-демократске уније у Бундестагу Петером Бајером, Додик је нагласио да је стање у БиХ веома тешко, да је приметан снажан утицај странаца, да је то земља са протекторатом и да се много удаљила од Дејтона, јер су прекршене многе његове одредбе.

- За високог представника нема одлуке о именовању како налаже Дејтонски споразум. Срушен је Анекс 10 и Устав БиХ. У БиХ је на сцени политичка неусаглашеност, а били смо у процесу помирења. Данас БиХ је тешко одржива што се тиче унутрашњег фактора - указао је Додик.

Он је рекао да Немачка одмаже БиХ с обзиром на чињеницу да признаје Кристијана Шмита који се представља као високи представник иако није легално изабран, саопштено је из Кабинета српског члана Председништва БиХ.

- Поштујући Дејтонски споразум сасвим је јасно да Шмит није високи представник. Његовим признањем ви правите још већу конфузију и то не може изаћи на добро. И недавна Резолуција Бундестага је антидејтонска и антиуставна са позиције БиХ. Она нема ништа што је у складу са Уставом и Дејтонским споразумом - нагласио је Додик.

Он је рекао да је Бундестаг отворено стао на муслиманску страну, што није добра вест.

-  То није добро за нас. Ми ћемо одбити ту резолуцију и нећемо приступити њеној реализацији - истакао је Додик.

Он је додао да је јавност у БиХ сведок и да се Шмит припрема да наметне неке одлуке на шта нема право и Република Српска је против тога.

Подсетивши Бајера да је недавно изјавио да је Милорад Додик тај који се бави сецесијом и да га у томе подржава Кремљ, српски члан Председништва је нагласио да му мора рећи да то што је рекао није тачно.

Што се тиче Европске уније, Додик је истакао да је БиХ урадила више од Украјине и Молдавије, а Немачка даје БиХ услове за кандидатски статус који се не могу испунити.

- То је знак да нас Немачка неће. Био сам велики еврооптимиста, сада нисам. Сматрао сам да је добро да се БиХ нађе у статусу придруживања. Међутим, након овог одуговлачења, тај оптимизам слаби не само код мене већ и код наших људи - рекао је Додик.

Он је подсетио и да дуго времена предлаже да БиХ буде део "Отвореног Балкана", јер то има одређене бенефите и значило би за БиХ и њене грађане.

Бајер је рекао да има поверење у Шмита да ће у центру његових одлука бити интерес људи у БиХ.

- Кристијан Шмит је под великим притиском како из БиХ, тако и из иностранства. Ми смо сви сложни и имамо искрену жељу за европском будућношћу Западног Балкана. Значајна је присутност немачких политичара у БиХ за коју у нашој земљи влада великои интересовање. Берлински процес би зато требао да се и даље развија и јавно сам рекао да ми је жеља да 'Отворени Балкан' буде део тог процеса. Тиме би била појачана регионална сарадња, а о томе сам разговарао и са Александром Вучићем - истакао је Бајер.

Како Шмит мења законе, сазнајте ОВДЕ.

Извор: РТРС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА