Најновије

МИТРОПОЛИТ ЈОАНИКИЈЕ: Обезбожена власт у Украјини хоће да узме Кијево-печерску лавру

Митрополит црногорско-приморски Јоаникије са свештенством и монаштвом у саборном Храму Христовог Васкрсења у Подгорици служио је данас молебан, молитву за страдалну Украјинску православну цркву на челу са митрополитом Онуфријем и свештенство, монаштво, све светиње, Кијево-печерску лавру и сав страдални народ у Украјини.

Владика Јоаникије (Фото: Јутјуб)

У беседи након молебана и молитве за спасење Кијево-печерске лавре и осталих великих светиња у благословеној Украјини, митрополит је рекао да је она нажалост отуђена од Бога и да обезбожена власт хоће да је одузме од Украјинске православне цркве.

Помолисмо се, позвао је митрополит Јоаникије, за блажењејшега предстојатеља Украјинске православне цркве митрополита Онуфрија, за целу његову страдајућу јерархију и за свештенство њихово који годинама а нарочито у ове свете и велике дане излазе на Голготу Христову и заједно са Христом трпе понижења и клевете и притиске.

"Али Господ, Мајка Божија и сви свети, цела Црква Божија је са њима. Иначе не бисмо могли да објаснимо откуда им оволика снага да овај притисак издрже", навео је Јоаникије и истакао:

"Велика светиња Кијево-печерска лавра је препуна моштију, светих Божијих угодника. Преко 120 светих кивота, светитеља и угодника Божијих се чува под сводовима у Кијево-печерским пештерама. Видимо да безбожна власт хоће да отме ту знамениту светињу која је понос целога православља, која је једна од највећих светиња под капом небеском. Усудио бих се да кажем, послије Храма Васкрсења Христовог у Јерусалиму, највећа светиња у целом православљу. Макар је ја тако доживљавам".

Појашњавајући о чему се ради, митрополит Јоаникије је рекао да је намера да се та светиња која је стуб целога православља, а нарочито изворног православља у Украјини, преда лажној цркви и псеудо-религијским дружинама и да се на такав начин почне затирати православна вера у Украјини.

"Очигледно да се о томе ради. Иначе, ако би се радило о поштовању вере и о слободи вере, никоме не би пало на памет да посегне за таквим злим чином и злим поступком који је злокобан, понајвише за распети народ у Украјини. Али, имамо стуб вере православне, Митрополита Онуфрија и архијереје који су његова браћа и саслужитељи Украјинске православне цркве, свештенство и монаштво које је под највећим притисцима остало верно Кијево-Печерској Лаври и осталим светињама Украјине и безбројним мученицима који су за веру пострадали кроз векове", казао је митрополит црногорско-приморски.

Он је указао да верујући народ у Украјини ради оно што смо, како је рекао, гледали овде.

"А верујте, какав је њихов положај, сва наша борба овде за светиње и за веру православну, изгледа као бледа слика према ономе што они данас трпе и како се они данас боре. Народ својим телима штити кивоте светих и свештенство и своју Кијево-печерску лавру", казао је митрополит Јоаникије, саопштила је Митрополија црногорско-приморска.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА