Најновије

ТЕРОР ПРОТИВ ПРАВОСЛАВЉА: Свештеници и верници сузавцем избачени из храма (ВИДЕО)

У Ивано-Франковску, у Западној Украјини,свештеници Украјинске православне цркве и верници су због убаченог сузавца током богослужења били принуђени да напусте храм.

Храм у Украјини (Фото: Јутјуб)

На друштвеним мрежама се шири снимак тог инцидента.

Од прошле године траје прогон свештеника и верника Украјинске православне цркве (УПЦ) од стране државе и екстремиста.

Служба безбедности Украјине претреса сваки храм УПЦ у земљи, а у случају да се пронађу црквене књиге и други материјали који су штампани на територији Русије, свештенство и монаштво аутоматски добијају кривичне пријаве, а материјал се заплењује.

Нису ни ретки случаји напада екстремиста на свештенство и вернике УПЦ, а такви случајеви до сада нису били процесуирани. Било је и случајева паљења храмова УПЦ.

Кијевске власти намеравају да предају храмове канонске УПЦ, који јој припадају вековима, расколничкој Православној цркви Украјине, која је од васељенског и цариградског патријарха добила томос о аутокефалности, али друге помесне већина помесних православних цркаца није прихватила ту одлуку.

У највећој православној светињи на тероторији Украјине, Кијево-Печерској лаври, ситуација је све напетија због одлуке државе да се монаси иселе из тог манастирског комплекса. Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА