Најновије

ПОДРЖИМО ИХ: Ветерани 63. Падобранске бригаде позвали на очување Хаџи Проданове пећине у Ивањици (ВИДЕО)

Ветерани 63. Падобранске бригаде и чланови завичајног удружења ’’Хаџи Продан’’ из Ивањице кратким протестним окупљањем указали су држави и надлежним институцијама на значај очувања културно историјског блага Србије. Испред Хаџи Проданове пећине која се налази у насељу Рашчићи на само седам километара од центра града подсетили су јавност да српска историја нема цену и да се то никада не сме заборавити, преноси Инфолига.

Фото: Јутјуб

Хаџи Проданова или Рашћанска пећина је добила  име по Карађорђевом војводи, Хаџи Продану Глигоријевићу, који је пећину користио да сакрије збегове народа пред навалом турске војске. Пре тога пећина се звала Шљепаја, затим због мале Рашћанске реке народ је назвао Рашћанска. Пећина је постала интересантна спелеолозима и обављено је испитивање исте у дужини од 400 метара. Она се састоји од два спрата. Улазни део је ширине око 3 метра иза кога се налазе простране дворане које су дугачке близу 50  а широке око 15 метара, пише Инфолига.

 

Зашто су ветерани 63. Падобранске бригаде носили транспаренте "Србијо помози" и "Колико кошта Српска историја?" 

 

Хаџи Проданова пећина је заштићено природно добро Србије прве категорије, али је ипак угрожена минирањем и радом оближњег каменолома, који како тврде из удружења "Хаџи Продан" нема дозволу за рад, али надлежни органи и министарства из себи познатих разлога не реагују како би спасили овај драгуљ природе и историје Србије од уништавања, преноси Иваинфо.

По речима Саше Савићевића, председника Удружења, од данас упознају јавност Србије са сваким кршењем закона које угрожава Хаџи Проданову пећину, а која је са својом околином под строгом заштитом Републике Србије, али за сада само на папиру.

У својем апелу јавности Србије даље каже:
 
„У поседњих годину дана у вези уништавања природе, животиња, река, безбедности људи, писали смо много молби, жалби и открили следеће. Експерти су згранути, а надлежни ћуте. Иако смо писали надлежнима да је срећа да још нико није погинуо од стена које падају по путу и цркви (у заштићеној зони), нико није реаговао. Видљиво је да одређени појединци од општинских до републичких и инспекцијских органа опструишу заштиту природе и људи и бахатост и противзаконит рад предузећа „Путеви Ивањица“. Ви закључите који могу бити разлози. Или је неко неинформисан или имамо организовану хоботницу.”

“Хвала браћи ветеранима 63. Падобранске бригаде који су овом народу пружили подршку и заштиту, као и податке о мрежи особа које допуштају уништавање природе и историје Србије - Хаџи Проданове пећине.

Хвала и свим Ивањичанима у Србији и дијаспори што су одлучни да истерамо правду. Надам се да ће руководиоци поменутих органа проверити шта су им њихови подређени нудили на потпис у вези ове локације.
 

Надам се да ће јавност Србије чути и видети ову срамоту, и помоћи, да Министарство рударства и енергетике, Министарство заштите животне средине, Завод за заштиту природе Србије, Завод за заштиту споменика културе, Општина Ивањица и "Србијаводе", по питању односа приватног каменолома „Путеви Ивањица“ према строго заштићеном споменику природе, примене ЗАШТИТУ на коју има право“, навео је Савићевић.

Из удружења „Хаџи Продан“ најављују радикализацију протеста у складу за законом, крајем августа од Ивањице до Београда, код појединаца, у органима где се (не) доносе одлуке, као и писање петиције за помоћ председницима Србије, Русије и Грчке - држава у чијој се историји Хаџи Продан води као истакнута историјска личност.

Из удружења на крају позивају све људе и организације који желе да помогну својим саветима, учешћем, речима подршке, те да их контактирају на www.hadziprodan.rs, преноси Иваинфо.

Најновију изјаву председника Луганске Народне Републике Леонида Пасечника прочитајте ОВДЕ.

Извор: Восток

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА