Најновије

ДОДИК СЕ САСТАО СА ЕРДОГАНОМ: Разговарали о економској сарадњи

Председник РС на Дипломатском форуму борави на позив турског лидера.

Председник Републике Српске Милорад Додик састао се данас на Дипломатском форуму у Анталији са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом.

Додик је на друштвеној мрежи Икс написао да је са Ердоганом разговарао о економској сарадњи и реализацији раније започетих пројеката у Српској.

Председник РС на Дипломатском форуму који окупља лидере држава, академике, бизнисмене, представнике организација, медија и младих, борави на позив турског лидера.

Након сусрета с Ердоганом, Додик ће се састати и са министром спољних послова Руске Федерације Серегејем Лавровом, као и са премијером Мађарске Виктором Орбаном.

Додик је на друштвеној мрежи Икс написао да поздравља говор Ердогана на Дипломатском форуму у Анталији као реалан приступ свим страдањима, у којем је осудио лицемерство других, а нарочито западних земаља.

"Председник Ердоган је у праву да је пропао садашњи поредак у свету и да је неопходно успостављање мултиполарног света", написао је Додик на друштвеној мрежи Икс.

"Очекујем убрзо билатерални састанак са председником Ердоганом", додао је.

Председник Турске изјавио је данас да та земља нема луксуз да са дистанце посматра било какве догађаје или да их игнорише, као и да је дужност Турске према сопственом народу и према целом човечанству да смело каже оно што зна да је истина.

"Несумњиво смо свесни тешкоћа такве мисије данас, када се стишају гласови оних који говоре истину. Али упркос томе, ми ћемо наставити да износимо истину, чак и ако је за неке болна или узнемирујућа. Верујем да ће идеје изнете током форума допринети нашој борби", рекао је Ердоган на почетку Дипломатског форума у Анталији.

Поручио је да Анталија као престоница туризма, сада због форума постаје центар у којем куца срце глобалне дипломатије и додао да присуство око 4.000 званичника на форуму, од данашњих до будућих лидера, од пословних људи до академика, показују његов значај.

"Верујем да ће нас размена идеја и дискусија довести на корак ближе истини, доброти, правди и стварности. Тему нашег овогодишњег форума одредили смо као 'Унапређење дипломатије у времену превирања'. Када се погледа хаотично стање глобалне политике, схватиће се колико је тачно одабрана тема Форума", рекао је Ердоган.

Он је оценио да су у данашње време ратови много крвавији и разорнији него раније.

"Турска је једна од земаља које су највише погођене кризама, како по свом географском положају, људским и културним везама, тако и по међународним односима. Огромна већина сукоба, тензија, ратова и ризика се дешава у нашој непосредној близини. На пример, ми се већ 40 година боримо против терористичке претње са којом су се многе земље суочиле у последњих пет до 10 година. Ми смо једини НАТО савезник који се борио са Исламском државом лицем у лице на терену и победио ову организацију", рекао је он.

Додао је да су грађани Турске, који живе у иностранству, делови друштва на мети растућег непријатељства према исламу.

"Већина недавних напада на нашу свету књигу, часни Куран, у Европи под маском протестне акције, изведени су испред турских амбасада. Турска и европски Турци су посебно желели да буду испровоцирани у овом процесу", рекао је Ердоган.

Подсетимо, у Анталији је данас званично отворен трећи Анталијски дипломатски форум (АДФ), на коме учествује и министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

ЗАПАД У ПАНИЦИ: Русија тестирала нуклеарни пројектил

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА