Најновије

ПРОТЕСТИ ПРОТИВ ВЛАДЕ У СОФИЈИ: Траже блиске енергетске везе са Русијом

Стотине Бугара изашле су јуче на улице главног града Софије да изразе бојазан да би актуелна прелазна влада те земље могла да раскине са политиком својих прозападних претходника и да се врати блиским енергетским везама са Русијом.

Бугарска (Фото: Јутјуб)

Други у планираној серији протеста под слоганом Тихо-Гас, одржан је испред председничке резиденције у Софији, а организатори су поручили да од привремене владе желе већу одговорност, преноси АП.

Многи у Бугарској, чланици ЕУ и НАТО, страхују да је претходна, прозападна влада срушена у јуну због свог чврстог става против руске инвазије на Украјину и одбијања да у рубљама плаћа Гаспрому, због чега је крајем априла Русија прекинула испоруке гаса Бугарској.

Прве јавне изјаве актуелне прелазне владе, коју је именовао председник Румен Радев, указују на то да би Бугарска могла поново да започне преговоре са Гаспромом како би избегла несташице природног гаса касније током године.

"Одбијамо да будемо зависни од Гаспрома и финансирамо Путинов нечувени рат", писало је на једном од транспарента на протесту.

Атанас Шарков, један од организатора протеста, позвао је Радева, који сноси директну одговорност за поступке прелазне владе, да гарантује да одлуке претходне владе неће бити ревидиране, инсистирајући да Гаспром мора престати да буде једини снабдевач гасом.

"Крајње је време да следимо европску политику и будемо део Европе", рекао је Шарков.

Прошлог месеца лидери Грчке и Бугарске обележили су завршетак новог гасовода који би од 1. октобра требало да Бугарску снабдева природним гасом из Азербејџана.

О новом наоружању Војске Србије прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА