Најновије

ДАЈ ШТА ДАШ: Ево како да добијете од државе 60 евра, а можда и 110, ако спадате у ове групе!

Држава је у оквиру новог пакета мера који је вредан 2, 5 милијарди евра обезбедила помоћ за грађане и привреду. Тако, свим грађанима Србије којима то буде неопходно, држава ће уплатити 30 евра у мају и 30 евра у новембру, а пензионерима још 50 евра.

Ситниш (фото: pixabay.com)

Како ће тећи пријава?

Ова мера слична је претходној мери када је држава давала по 100 евра. Дакле, сви пунолетни држављани Републике Србије, који имају важећу личну карту и пребивалиште у Републици Србији моћи ће да се пријаве путем контакт – центра за исплату овог пута, двократне, новчане помоћи у износу од укупно 60 евра.

Свим грађанима Србије који се у мају буду пријавили на телефон, држава ће уплатити 30 евра у мају и 30 евра у новембру, а пензионерима још 50 евра, најавио је синоћ председник Србије Александар Вучић говорећи о новом пакету мера подршке српској привреди и грађанима који ће бити "тежак" 2,5 милијарди евра.

Наиме, донета је одлука о четири групе мера, а једна група односи се на директну помоћ грађанима.

Исплата ће, претпоставља се, као и прошли пут, по аутоматизму ићи пензионерима и грађанима који примају социјалну помоћ, док ће остали по 30 евра добити крајем маја.

Приликом подношења пријаве пунолетни држављани Републике Србије достављају следеће податке: јединствени матични број грађанина (ЈМБГ), регистарски број важеће личне карте, назив банке код које је отворен или ће бити отворен рачун на који се уплаћује једнократна новчана помоћ

У контакт – центру ће грађани имати прилику да чују аутоматски наснимљен глас, коме ће моћи да оставе своје податке. Матични број и број личне карте ће грађани уносити користећи бројеве телефонске тастатуре, а име банке ће изговарати или бирати притиском на тастер

Примаоци пензија и корисници новчане социјалне помоћи су аутоматски пријављени за исплату једнократне помоћи, односно нема потребе да се пријављују.

Подсетимо, у првом пакету мера помоћи привреди и грађанима, који је донет крајем марта 2020. године, сваки пунолетни грађанин Србије добио је по 100 евра. Како је тада истакао министар финансија Синиша Мали, држава је за ову меру издвојила око 70 милијарди динара.

Једнократну помоћ добијају сви пунолетни грађани, у динарској противредности по средњем курсу Народне банке Србије. То је уједно и одговор на питање да ли ће на цифру утицати евентуална промена курса.

Очекује се да ова мера утиче на личну потрошњу грађана која ће се одразити на привредни раст, јер је она једна од главних компонената нашег БДП-а.

На питање одакле новац за те мере, председник Србије је одговорио да су то „српске паре, из српске касе, из озбиљне српске државе“.

Нагласио је да због тог економског пакета држава неће имати проблеме и додао да јавни дуг Србије неће прећи 61 одсто.

НИсу потребна страна улагања, неке земље су овако решиле прилив новца, читајте ОВДЕ.

Извор: Kurir.rs, Telegraf.rs

Бонус видео

 

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА