Најновије

НАСТУПА ПАНДЕМИЈА БЕДЕ! Народ се спрема за глад, јагма је за брашном, иде мршава жетва!

Долази нам глад и несташице, које се вештачки изазивају на глобалном нивоу, а сељаци у Србији сеју само за своје и потребе својих најближих, упозорио је Миладин Шеварлић, аграрни економиста и некадашњи посланик у Скупштини Србије, гостујући у емисији Реч продукције Хелмкаст.  

Илустрација (Фото: Јутјуб)

Он је казао да се на глобалном нивоу „води права хајка за куповином“. 

- Видите и сами колико су скочиле цене производа на робним берзама. Све што имамо да произведемо соје, пшенице, кукуруза, можемо да пласирамо истог тренутка, али ми морамо да водимо рачуна да обезбедимо резерве, до следеће жетве. А и неке прелазне залихе у случају да род у 2022. години подбаци – саветује он. 
Према Шеварлићевим речима, „ситуација није нимало безазлена“. 

- Поједини лобистички кругови намерно заустављају бродове са храном и енергентима. Невероватно је колико бродова стоји изван лука, не дозвољава им се да уплове, истоваре и наставе даље пловидбу. На тај начин изазива се вештачка несташица свих тих роба – указао је саговорник Хелмкаста. 

На питање да ли грађани Србије већ праве залихе, он је рекао да је то тачно, да се народ спрема за глад, и да људи купују џакове брашна, „како би се обезбедили до идуће жетве“. 

А за идућу жетву рекао је да ће бити „мршава“. Упитан да ли је тачно да због високих цена горива, ђубрива и семена сељаци одустају од сетве већ сада, рекао је да „не одустају, али за сопствене потребе“. 

- Они сви воде рачуна да обезбеде себе и своје најближе, али ће то бити „мршава жетва“. Зато што се користи семе које или није декларисано или није запрашено, дакле није сортно семе, него семе из сопствених резерви које имају. И друго, не користе минерална ђубрива, јер су скупа. Али морају да користе механизацију и средства за гориво – навео је Шеварлић.

Како је рекао, некад смо имали паритет један килограм „Кан“ ђубрива за пола килограма пшенице, а један килограм азотних ђубрива за 600 грама пшенице. 

- Знате колики су сада паритети? За килограм Кана је два до два и по килограма пшенице, а за азотна ђубрива три и по килограма пшенице – нагласио је Шеварлић.

 - Нама наступа сада пандемија беде. Око 400.000 грађана Србије се сада налази у зони глади – упозорио је он.

Извор: Правда
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА