Најновије

Бес у Загребу: Србија нема европску културу и наслеђе, зато присваја хрватску!

Хрватски институт за језик и језикословље (ИХЈЈ) оштро је критиковао званични Београд да, како тврде, присваја дубровачку књижевност и да је законским решењима додатно, како тврде, учињен “агресиван корак” посезања за хрватском културном баштином.

Дубровник (Фото: Pixabay. com)

Институт реагује на недавно усвојени “Закон о културном наслеђу” у којем се наводи да “издања дубровачке књижевности, припадају и српској и хрватској култури, закључно са 1867. годином”.

У саопштењу, које преноси Хина, тврди се да је и “досадашња српска културна и политичка јавност често исказивала жељу и потребу за присвајањем хрватскога културног добра”.

Наводе да су мотиви за усвајање оваквог закона “највероватније политички”, па и на, како кажу, “признавање” да је дубровачка књижевност “и хрватска”, а не само српска “како се донедавно говорило у српским културним круговима”.

Институт сматра, како наводе, “прозирним и крајње непримереним такав перфидан чин јер су дубровачка књижевност и дубровачка култура били и остац́е искључиво хрватски, као један од бисера хрватске хиљадугодишње културне баштине”.

Уз подсец́ање да је, како наводе, српска политика недавно прогласила посебним буњевачки језик, да се, кажу, у Србији сматра да је “хрватски језик само један од назива за српски”, из овог института кажу да је “ово трец́и наставак такве промашене политике”.

“Сматрамо да је реч о једнако срамном и недобросуседском, а у крајњој линији културно-језичко неодрживом чину који заслужује крајњу осуду”, навели су из ИХЈЈ.

Институт сматра да везивање Србије за хрватску културу и њено присвајање долази отуда што , како наводе, гарантује “некакву европску културу и наслеђе које иначе не би имали”…

Хина преноси и реаговање министарке за културу и медије Нине Обуљен Коржинек, која је поменути закон назвала “скандалозним”, Србију позвала да одустане од посезања за “хрватским територијама и културном баштином” и најавила да ц́е реаговати преко Министарства спољних послова.

Извор: vesti-online. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА