Најновије

ЗА ХРВАТСКУ ОЛУЈА НИЈЕ ЗАВРШИЛА: Ни после паљења живих људи, ни гранатирањем колоне избеглих, ни одласком последњег трактора!

На 24. годишњицу "Олује" Српско народно веће објавило је 12 изјава сећања и заједно са свим својим жупанијским, градским и општинским већима, тражи минут ћутања.

Хрватска војска (Фото: Јутјуб)

Како је наведено у саопштењу Српског народног већа, овом изјавом из године у годину они изражавају саосећање са свима онима који не заборављају погинуле чланове породице те комшије и пријатеље којих више нема. 

Они изражавају жаљење за "изгубљеним кућним праговима и зараслим завичајима". 

Иако нисмо део колективног памћења које је успоставила држава, наводи Српско народно веће у саопштењу, на нама је да имена и презимена жртава као и имена њихових села и градова изговарамо без страха и достојанствено, да их се сећамо слободно.

На нашу жалост, а верујемо на штету хрватског друштва, рат се није завршио Олујом, ни након паљења живих људи, ни кад је посве било јасно да отпора више нема, ни гранатирањем колоне избеглих ни одласком последњег трактора. 

Рат се није завршио ни након што је имовина избеглих завршила у возовима и камионима за Сплит и друга места, ни мирном реинтеграцијом ни нормализацијом нових друштвених односа, ни уласком Хрватске у Европску унију. 

Напротив, била је то прилика за његову обнову.

Српско народно веће наводи у саопштењу да рат никада није био присутнији и да вест о његовом крају споро путује. 

"Још увек није стигла до хрватских судова ни до саборских посланика, није стигла до хрватских школа и није стигла до свих оних који не знају шта би са собом у миру. 

Рат није готов и то најбоље знају деца српске националности која у својим школама морају да трпе стигму злочинаца и осећају кривицу за његове разорне последице", наводи СНВ. 

Вест о крају рата, ккао кажу, није стигла ни до места прославе његовог краја. 

Чини се да је крај рата много мање битан од рата самог, па за мир и културу мира, било у политичким говорима и медијима било у свести људи и друштва, нема много места. 

У таквим се околностима заборавља не само на Србе, побијене и протеране у Олуји и Бљеску, злостављане и одвођене током рата, него се заборавља и на хрватске цивиле, настрадале или убијене у том рату. 

Успркос томе, Српско народно веће борило се и бориће се за сећање у којем ће бити места за све оне који су страдали или који данас трпе неправду због националне и верске припадности, истиче се у саопштењу.

Република Српска оставља Федерацију у блату! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА