Најновије

ПРОЦУРИЛИ ДЕТАЉИ ИЗВЕШТАЈА КОС: Аркан нема значајније војничке домете, само од продаје чинова зарадио 28 милиона марака!

О везама паравојних формација и државе нема много трагова у документима Државне безбедности, али је зато Војска Југославије доста бележила и пратила нарочито деловање Жељка Ражнатовића Аркана кога у својим извештајима апострофира у контексту сарадње са Државном безбедности.

Жељко Ражнатовић. (Фото: Јутјуб)

У архивама Хашког трибунала има више докумената о Аркану још са почетка деведесетих.

Тако се у једном документу КОС-а који носи назив “Нека разматрања у вези деловања Аркана” наводи да његово деловање “нема значајније војничке домете” и да је “постао медијска звезда напросто зато што је народу био потребан народни мелем на љуту рану”.

- Он је то искористио тако што је властите циљеве вешто уклопио у циљеве народног српског устанка - наводи КОС.

Даље кажу да је “вишеслојна појава то што се његова јединица појављује само у одабраним местима”.

- Прво, такво понашање може бити плод рата као економског интереса и друго, Аркан је присутан тек онолико колико је потребно за јачање његове медијске позиције у друштву. Из ове тезе је могуће извући логичан закључак – да је Арканова војна јединица темељ ширег пројекта насилне борбе за власт - процењује КОС.

Документ датира из 1992. године и примећује се да је “очито да је Аркан из садашњег грађанског рата изашао врло богат”, да су његови “јатаци” постали бизнисмени који су нашли пут да “откупе алиби за своје дезертерство”, као и да приватни бизнисмени иду на “ходочашће у Ердут где је доња граница 50.000 ДМ”.

- Рачуна се да је Аркан само на основу продаје повеља и чинова прикупио 28 милиона марака - наводи се у документу.

Даље се каже да је “поуздан податак” да Аркан контролише 92 одсто илегално увезених нафтних деривата у Србији. Описује се и да је 1995. године, у војни камп у Ердуту, Аркан стигао блиндираним "нисан пајсером", са регистрационим ознакама МУП-а Србије.

Сиријске снаге разнеле злокобно оружје милитаната, прштало на све стране! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Недељник

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА