Најновије

"САЧУВАЈМО МИР И ДОСТОЈАНСТВО" Стигла снажна порука грађана Цетиња уочи устоличења митрополита Јоаникија

Група грађана Цетиња сматра да устоличење митрополита црногорско-приморског Јоаникија треба обавити у том граду, истичући да су почаствовани што је престоница изабрана за митрополита.

Јоаникије (Фото: Јутјуб)

Они, како је наведено у писму које је објавила Митрополија црногорска приморска, као грађани Цетиња који су и православни верници имају потребу да се, како истичу, у име бројних Цетињана, њихових суграђана верника и истомишљеника, обрате јавности са поруком да су почаствовани што је Јоаникије, дугогодишњи игуман Цетињског манастира и ректор Цетињске богословије, изабран за митрополита црногорско - приморског Српске православне цркве која, додају, осам векова непрекинуто траје у Црној Гори.

- Сматрамо да његово устоличење треба да се обави по црквеном поретку у граду у ком су столовали сви његови претходници, а на начин који поштује све постојеће прописе државе Црне Горе - наводи група грађана.

Све друге квалификације на његову адресу које су стизале од неких њихових суграђана, како су рекли, сматрају недостатком добре воље и на неки начин одрицањем од сопствене историје, Црне Горе и Цетиња.

- Који су са добродошлицом и радошћу испратили устоличења претходних митрополита, баш у Цетињском манастиру и баш од српског патријарха - истиче група грађана.

Поштују, како су казали, свачије право на мишљење и мирно протестно окупљање "док се одвија у законским границама" и додају да праштају "бројне увреде које су индиректно ових дана" упућене и на њихов рачун, а које су и о њима и о новом митрополиту говориле на ружан начин. 

- Црну Гору, Цетиње и њихов идентитет треба бранити поштовањем Устава и закона ове државе, а не медијском хајком на неистомишљенике. Помињање "крви, суза и разарања"у саопштењима којима је засут наш престони град управо приличи бившем директору полиције, председниковом саветнику и страначком активисти Веселину Вељовићу, који позива Цетињане на окуп, али не и нама Цетињанима које неки очигледно желе да међусобно супроставе и закрве, како не би причали о животним темама и проблемима због којих наш град од пописа до пописа има по 20 одсто мање становника - наглашавају Цетињани.

Позивају да се уради све да се сачува мир и достојанство Цетиња "како би и убудуће били суграђани, комшије и пријатељи којима је у првом плану интерес Цетиња".

Писмо су потписали дипл.ел.инг Рајко попа Комнена Радусиновић,  спортиста Гаврило Мирков Петровић Његош, спортиста Раде Мирков Петровић Његош, фудбалски судија Јован Слободанов Калуђеровић,  капетан дуге пловидбе Зоран Јованов Попивода, машински техничар Иво Ђуров Мартиновић, машински техничар Зоран Данилов Лубарда, инжењер наутике Мирко Видов Бошковић, машински техничар Никола Војислављев Маркуш, машински техничар Горан Божов Мартиновић и  машински техничар Ратко Михајлов Кузман. 

Кривокапић тврди да је био уцењен да потпише Темељни уговор са СПЦ. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА