Најновије

“Не свиђа ми се ово што ћу рећи, али Додик разбија на комадиће државу која је лажна”

Ерхард Бусек, бивши потпредседник аустријске владе, је говорио о тренутној бурној политичкој ситуацији на Западном Балкану.

Бусек је коментарисао напету политичку ситуацију у БиХ, “где члан Председништва БиХ Милорад Додик интензивно ради на разбијању целовите државе и одвајању институција и војске Републике Српске од државних”.

– Нажалост, Босна и Херцеговина је лажна држава која никада није ни заживела, па је у том смислу погрешно говорити о томе хоће ли преживети. Али, иако сам велики поборник Европске уније и Европе, у оваквим ситуацијама увек више верујем Американцима – казао је Бусек и дао свој суд о томе јесу ли могући оружани сукоби.

– Не мислим да је ико тамо поново спреман на ратовање. Међутим, чињеница је да Додик ради све како би разбио БиХ на комадиће. Као што је познато, међународна заједница, пре свега САД, уз подршку ЕУ, до сада је чинила све да БиХ остане унутар Дејтона – наводи Бусек.

– Наиме, немају рецепт за оно што би се могло догодити након распада. Међутим, ја се у последње време све више залажем за нови Дејтонски споразум уз помоћ којег би се покренуо нови развој БиХ – казао је он и додао:

– Али чини ми се да је проблем у томе што не постоје снаге унутар саме земље које то подржавају и које би то могле да спроведу. Сви актуелни политичари део су система, укопани у своје националне странке и позиције. И зато у разговору с представницима САД-а, ЕУ-а и европских влада истичем нешто што можда није популарно – а то је да без помоћи међународне заједнице помака тамо неће бити.

– Не свиђа ми се ово што су рећи, али сматрам да ће бити нужно да се САД и ЕУ активније укључе у решавање ситуације и изврше притисак на изградњу нове форме БиХ. Понекад се шалим и кажем да би та нова форма требало да се темељи на старој форми, која је постојала у БиХ пре Првог светског рата, у доба Аустроугарске монархије. Било је то успешно раздобље за БиХ, и у културном и у економском смислу, а сви су народи живели у међусобном миру и кохабитацији – рекао је он.

Извор:Vesti-online.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА