Најновије

ВРАЋАЈУ СЕ ВРЕЛИ ДАНИ У СРБИЈУ? РХМЗ најавио велики обрт, након мраза стиже Михољско лето

Помоћник директора РХМЗ-а Горан Михајловић каже да се топло време прогнозира за прву недељу октобра, али не и за сам период око Михољдана, који је 12. октобра.

Фото: Јутјуб

Очекује се, додаје, нешто топлија јесен у односу на вишегодишњи просек.

Михајловић је рекао у Јутарњем програму РТС да се током викенда и почетком наредне седмице очекују максималне температуре између 20 и 25 степени, уз кошаву, односно појачан јужни и југоисточни ветар.

- До краја месеца би се задржао овај тренд нешто топлијег времена у односу на претходну седмицу и ово захлађење које смо имали у претходним данима -  додаје метеоролог.

Не очекује обилне падавине, а у недељу поподне, понедељак и уторак може да буде местимично кише и локалних пљускова, али не и великих и обилних.

Први мраз се очекује већ у суботу ујутру, али ће након тога седам дана бити топлија јутра, па се мразеви могу поново очекивати у првој половини октобра.

Михајловић је напоменуо да је михољско лето у Србији "под знаком питања".

- Има изгледа да би прва половина октобра имала нешто чешћу појаву падавина, истина за цео октобар оне би биле у границама просека између 40 и 60 милиметара, у планинама до 80. Топли период би био ипак овај први део октобра, односно првих седам дана, тако да сам период око Михољдана, који је 12. октобра, не можемо рећи да ћемо имати михољско лето у оном правом обиму каквом смо очекивали или како смо навикли - каже Михајловић.

- Средња температура била би један степен изнад просечних вредности, а што се тиче падавина, оне би биле негде у границама просека и то је у бројевима између 140 и 190 милиметара за ова три месеца (септембар, октобар и новембар) - наводи Михајловић.

Да ли је снег на Копаонику наговестио јаку зиму?
На Копаонику је већ пао први снег, али Михајловић напомиње да то није наговештај јаке зиме. Објашњава да снег на Копаонику у септембру не треба да изненади, и да се у претходним годинама дешавало да и крајем августа падне снег.

- Са обзиром на надморску висину и климатске карактеристике, то није нешто неуобичајено. Свакако, овај снег се није задржао и то још увек није ни наговештај зиме -  закључује Михајловић.

Извор: Медији

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА