Најновије

ЗАШТО ЈЕ ТЕЛО МАТЕЈА ПЕРИША ИСПЛИВАЛО ТЕК ПОСЛЕ 139 ДАНА? Алас Ренато о открићу несталог Сплићанина

У близини Ада Хује, у Дунаву, у петак ујутру пронађено је тело млађег мушкарца, за кога се претпоставља да је Сплићанин Матеј Периш (28), који је нестао 31. децембра прошле године у Београду.

Фото: public

Да ли је после скоро пет месеци стављена тачка на енигму о судбини младића из Хрватске, биће познато после резултата ДНК анализе, коју је наложило Више јавно тужилаштво у Београду. Ипак, на испливалом телу је иста гардероба и бела патика, у којима је Периш последњи пут виђен кобне зоре.

Према информацијама са места догађаја, тело у близини Панчевачког моста угледали су морнари са брода "Лађар мио", који су о томе одмах обавестили капетана Милована Зеленовића.

- Угледали смо тело са брода, мој колега и ја - испричао је Зеленовић. - Одмах смо позвали полицију. Прво су дошли ови из београдске полиције, а онда и речна. Тело, главом окренуто надоле, било је у фази распадања. Виделе су се плаве фармерке, мајица и једна бела патика са словом в, по чему смо уз помоћ пролазника и интернета закључили да је можда реч о Перишу. На једној руци видео се сат.

Врло брзо на лице места стигле су и специјализоване екипе београдске полиције, које се баве форензиком. Са руке, из воде извученог младића, скинули су сат, а у задњем џепу фармерица је био и мобилни телефон. Све је то послато на анализу. Увиђају је присуствовао и заменик вишег јавног тужиоца, који је наложио обдукцију, као и ДНК и токсиколошку анализу.

Тело је пребачено на Институт за судску медицину Медицинског факултета у Београду. Патолози би требало да се изјасне, уколико је могуће, о узроку смрти, као и о томе да ли младић има механичке или можда трагове нанете неким оружјем.

Оно због чега се сумња да је реч баш о младом Сплићанину јесте гардероба у којој је пронађено тело у Дунаву. Периш је нестао у тој мајици, а на себи је те кобне ноћи имао фармерице и беле патике. Идентификацију ручног часовника и мобилног телефона требало би да изврши његов отац Ненад.

- Претпостављам да се тело било закачило за неку од арматура око Панчевачког моста - испричао је током дана Ренато Грбић, чувени београдски алас, који је до сада спасао велики број људи из Дунава. - Пошто је протеклих дана било веома топло, тело младића је испливало на површину и закачило се ту за понтон, где су га морнари и угледали. Од почетка сам сумњао да он није могао да прође Панчевачки мост.

Прекопута места на коме је тело пронађено, налази се ресторан. Уз саму обалу Дунава усидрена су три велика теретна брода, које је тело "заобишло", а како се претпоставља, изузетно јак ветар га је нанео на оближњи понтон.

Потрага за Матејем трајала је од 31. децембра када је, из непознатих разлога, неколико часова после поноћи изашао из клуба "Готик" у Бетон хали и отрчао километар и по даље, до Сава променаде. Ту се приближио реци и од тад му се губи сваки траг.

Његови пријатељи, са којима је стигао у Београд како би прославили Нову годину, нестанак су пријавили последњег дана прошле године, око 18 часова. Нису се оглашавали за медије, нити су рекли где је Матеј могао да оде те ноћи, што је дало повода за разне теорије. У првим данима потраге било је много спекулација о томе где је Сплићанин. Нагађало се да ли га је неко отео и држао у подруму, да је жртва миграната, да се склонио негде, а на друштвеним мрежама кружиле су информације да је виђен негде у иностранству.

Инспектори МУП, међутим, утврдили су да је реч о нетачним информацијама. Они су урадили комплетну реконструкцију његовог кретања, на основу које је закључено да је ушао у Саву, из које није изашао. Крајем јануара, у Београд су стигли припадници хрватске полиције, како би помогли српским колегама у потрази за Перишем. 

Претражени су сви делови града, чак и они тешко приступачни, попут Великог ратног острва. Управо на овој локацији, где се Сава улива у Дунав, последњи пут је лоциран сигнал Сплићаниновог мобилног телефона, средином јануара. Речна полиција, Ронилачка јединица МУП свакодневно су били на Сави и Дунаву, чак и када су временски услови били веома неповољни.

Иначе, челници МУП Србије одмах су о проналаску тела, за које се сумња да припада несталом Перишу, обавестили колеге у Хрватској. Данас би у Београд требао да стигне начелник Управе криминалистичке полиције Хрватске Антонио Геровац. Две полиције су интензивно сарађивале од саме пријаве нестанка младића, па су челници хрватског МУП долазили у Београд, где су са српским колегама размењивали информације о младом Перишу.

Ненад Периш: Долазим у Београд по сина

Ненад Периш, Матејев отац потврдио је да га је српска полиција обавестила да је у Дунаву код Ада Хује пронађено тело младића, које по опису и гардероби одговара његовом сину:

- Спремио сам кофер и идем по свог сина у Београд. Позвао ме начелник београдске полиције и рекао ми да је низводно од Панчевачког моста пронађено тело, те да одећа и обућа одговарају оним које је носио Матеј. Најкасније данас ће бити познати резултати обдукције и ДНК анализе. Чекам већ пет месеци, сви смо се у дубини душе надали некој срећнијој вести и да ће Матеја пронаћи живог. Нажалост, то није тако и шта год било, морам прихватити истину која је страшно болна. Али, мене вера учи да ово није крај и да ћемо се једног дана опет срести.

Он каже да су га звали из хрватске полиције, из Амбасаде Хрватске у Београду, добио је позив од тамошњег премијера Андреја Пленковића, као и од београдског надбискупа Станислава Хочавера.

- Сви они су показали саосећање и понудили помоћ. Најискреније се захваљујем свима њима, свим грађанима Хрватске, Србије који су се с нама молили за Матеја. Хвала полицији у Србији и Хрватској на професионалном и људском односу све ово време, као и Српској православној цркви.

Ништа сумњиво

Делегација МУП Хрватске на челу с Антониом Геровцем, начелником управе криминалистичке полиције, допутовала је јуче у Београд и одмах се састала са Александаром Вулином, министром унутрашњих послова Србије.

- Добили смо апсолутно све информације и све што је потребно. Са свиме што је до сада прикупљено, ништа не указује на то да је Матејев нестанак било како повезан с последицама неке насилне радње - рекао је Геровац.

Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА