Најновије

РЕГИОНАЛНИ МЕДИЈИ О ''ВУЧИЋЕВШТИНИ'': Уздрман је, паничи, ушао је у задњу фазу параноје

Александар Вучић претвара се у Илију Чворовића, култног филмског параноика из легендарног "Балканског шпијуна". Чворовић је сишао с платна у реални живот Србије, попут лика из "Пурпурне руже Kаира" Вудија Алена, само у облику Александра Вучића. Србија постаје накарадна трагикомедија апсурда, пише загребачки Јутарњи лист.

Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

- Никада и нипошто нећу пристати на уцене, никада најгорима нећу препустити власт без избора. Никада нећу потписати никакву техничку или прелазну владу! Ако мене убију, иза мене остаје мој брат Андреј. Ако убију мога брата, остаје мој син Данило. Ако убију мога сина, остаје моја ћерка Милица. Ако убију и њу, моју ћерку, остаје мој син Вукан... И гробови наши бориће се против усташа - поручио је председник Србије Александар Вучић својим сарадницима, наводе прорежимски медији. Према томе може се рећи да Вучићева параноја улази у задњу фазу.

Није њима циљ Вучић, него Србија, дакле он је једини заштитник Србије. "Држава, то сам ја" или, још горе, "после мене потоп" или да, с обзиром на његову опседнутост усташлуком, парафразирамо Мару Павелић - "Шта ће ми Србија ако ја у њој нисам шеф?", пише Јутарњу лист.

Док се Србија још није опоравила од два трагична масовна масакра, Вучић себе представља највећом жртвом тих сулудих убилачких похода, иако није имао храбрости посетити та страшна стратишта, бојећи се реакције људи који су се првих дана окупљали на местима страдања. И Вучић и његови медији стално говоре о његовој ликвидацији. Множи имагинарне атентате на самога себе, а у својој последњој изјави Вучић морбидно говори не само о властитој смрти, него у "њу" шаље и свог брата, па и сву своју децу, и то у ситуацији када је Србија трауматизирана убиством малолетне дееце у школи. Kако би то било још неукусније и мучније, све то додатно поставља у династичко-кимилсунговске оквире, практички приказујући себе као каквог небеског цара или свеца од којег све почиње.

Себе и своју породицу је, према класичном монархистичком редоследу, поставио у средиште "света". Да би поентирао, "и гробови наши (мисли ли ту на себе и своју децу?) бориће се против усташа", при чему су очито у његову помраченом уму "усташе" сада сви они који су против њега. "Усташе" су сада постали термин и симбол сваког оног тко пружа отпора његову режиму. Очито је Вучић потпуно изван себе јер је намирисао да би могао доћи крај његове владавине.

Наиме, уздрман због све масовнијих антирежимских грађанских протеста, отворено паничари, прети и спреман је на све. Иако је мислио да ће га нова криза на северу Kосова и брутални медијски обрачун с "побуњеницима" спасити од протеста, догодило се супротно - они су се још више проширили. Очито је међу владајућом политичком, медијском и друштвеном кликом завладао немир. Владајући медији сада протесте називају "прозападнима", што би заправо требало према њихову наративу, као и термин "усташе", дискредитирати и проказати учеснике као несрбе и петоколонаше, па чак и као "патолошке починитеље" оних страшних масакра јер "прозападно" је нешто што је туђе и страно Србији, која се диви Русима и никако да дочека Путинову победу у Украјини након које би и ови простори осетили српски реванш за промашаје из 90-их.

Подсетимо да су за ужасни поход малолетног убице у основној школи биле оптужене "западне вредности" и Холивуд, а не атмосфера страха, атентата, опскурних ријалитија и криминализација државних институција и друштва. Kоначно, и сам Вучић "прозападне и грађанске демонстранте", којих се окупља на десетине хиљада, части карактеристикама - олош, хијене и лешинари.

Провучићевски медији додатно подижу атмосферу и појачавају драматичне тензије, наводећи да "ће шеф државе у четвртак (8. јуна ) на седници владе објавити судбински важну одлуку која ће одредити будућност земље и свих нас". Вучић ће, према свему судећи, објавити превремене изборе (наводно већ за септембар).

"Спреман сам да погинем, али нећу препустити власт без избора", најавио је Вучић опет у свом патетичном нападу самодеструкције и стварања култа жртве и мучеништва, као да сам себи виче "santo subito". И љут је јер нема повратног усклика. Тако, осим "династичке мантре", још себе претвара у француског краља Луја XIV. којег су звали Kраљ сунце (le Roi Soleil) или Богомдани (Louis-Dieudonné). Али, питање је на што је Вучић спреман, колико је клика око њега спремна пратити га у тим сулудим намерама и, коначно, колико је српско друштво контаминирано "вучићевштином". То је питање и велика дилема српског друштва које се почиње будити из кошмарне летаргије и каталептичног сна и хипнозе у којој пребива већ готово пола века.

Извор: Јутарњи лист

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА