Најновије

ДИРЕКТОР СЗО ЗА БЕОГРАД: Био сам будала (ВИДЕО)

Директор канцеларије Светске здравствене организације у Београду Марјан Ивануша изјавио је да млађи људи у Србији можда мисле да им вакцина не треба, али да млади могу имати дуготрајне последице од коронавируса и остати на интензивној нези недељама.

Маријан Ивануша (фото: Јутјуб)

“Људи некако сматрају да им вакцина не треба. Прате епидемиолошку ситуацију и мисле да је завршено – није, пандемија је далеко од тога да буде завршена”, рекао је Ивануша у Дану уживо на Н1.

Каже да је у великом броју држава света вакцинација тек почела и упозорава – што дуже вирус кружи међу становништвом, већа је могућност да се развије нека агресивнија варијанта, попут делта соја.

Упитан како види ситуацију у Србији, препричао је анегдоту из дућана – када је ушао и видео да нико не носи маску, ни он је није ставио.

“Нисам ставио маску да не бих изгледао необично, а заправо понашао сам се као будала. Требало је да ставим маску јер је било пуно људи”, рекао је Ивануша.

Он је замолио људе да се држе мера и користе маске у затвореним просторијама.

На питање о такозваном “карантинском туризму”, Ивануша је рекао да се људи “сналазе на неки свој начин” и прилагођавају начин путовања како би стигли на циљ.

Рекао је да свако путовање представља одређени ризик да се заразите и да је став СЗО да свака особа треба да добро размисли да ли је то путовање потребно.

Ивануша каже и да је безбедност и ефикасност појединих вакцина код деце већ потврђена, али да старији треба да буду приоритет.

Став СЗО је да се вакцине које су на располагању пребаце у државе где је доступност вакцинама лоша, како би се тамо вакцинисали одрасли, рекао је он.

“Децу не видим као први приоритет у овом тренутку”, рекао је Ивануша.

Он је казао да је делта сој “јако забрињавајућ” јер се врло ефикасно шири са особе на особу.

“Ја свакако очекујем да се следећи талас догоди, можда и пре јесени… То што видимо у другим државама неизбежно је да се деси и у Србији”, рекао је шеф СЗО у Србији.

Адвокатска комора увела забрану уласка за невакцинисане? Опширније ОВДЕ.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА