Најновије

РЕЗОЛУЦИЈА О ГЕНОЦИДУ НАД СРБИМА У ЦРНОЈ ГОРИ: Нема трговине жртвама!

Странка Демократска Црна Гора поднела је у скупштинску процедуру Предлог резолуције о геноциду у селу Велика и на Пиви током Другог светског рата.

Дола Пивска (Фото: Јутјуб)

Они очекују да ће предложену резолуцију подржати сви посланици.

Како је казао посланик Демократа Владимир Мартиновић, ти злочини имају ''неспорно геноцидно обележје''.

“Усвајањем ове резолуције Црна Гора, као антифашистичка држава, потврђује своју снажну вољу и решеност да се допринесе утврђивању пуне истине о наци-фашистичким злочинима и да учини све како се страдања никада не би поновила”, поручио је Мартиновић.

Демократе очекују да ће сви посланици у Скупштини подржати резолуцију.

"Ово је историјски и цивилизацијски искорак према невино страдалим жртвама у рату на овим просторима. Сигуран сам да против ове резолуције нико неће имати ништа, јер злочине не можемо и не смемо релативизовати", поручио је Мартиновић и додао да Црна Гора и Скупштина имају шансу да се на одговоран начин "понесу према свим невиним жртвама на нашим просторима".

Посланик Демократа Момо Копривица казао је да је мисија те партије да мири Црну Гору, а да помирења нема без суочавања са прошлошћу.

“У овој резолуцији нема никаквих политичких провокација”, поручио је посланик Момо Копривица и поновио да одговорност може бити једино индивидуална.

И Мартиновић је казао да је то цивилизацијски однос према свим жртвама, са чим нема трговине.

“Нема разговора и преговора, нема трговине”, закључио је Мартиновић.

Злочин у селу Велика је извршен 28. јула 1944. године, када су припадници нацистичке С С јединице "Принц Еуген" и јединице "Скендербег" убили најмање 500 становника тог планинског села, од чега је било 118 деце млађе од 12 година.

Злочин у месту Доли код Плужина на Пиви догодио се 7. јуна 1943. године када су припадници С С дивизије „Принц Еуген“ уз подршку гатачких усташа и муслимана из злогласне Ханџар дивизије, убили 522 цивила, од којих 109 деце.

Како је дукљански идеолог залелекао, прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА