Најновије

Крах демократије, слободне мисли, међународне заједнице и БиХ

Председница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да одлука одлазећег високог представника у БиХ Валентина Инцка да наметне закон којим се кажњава "негирање геноцида" представља крах демократије и слободне мисли, крах међународне заједнице и коначно крах БиХ, јер једна држава не може функционисати на таквим постулатима, како та функционише.

БиХ (Илустрација: Гугл мапе)

Цвијановић је после састанка са министром спољних послова Србије Николом Селаковићем рекла медијима из Републике Српске да је дубоко разочарана пре свега лицемерством међународне заједнице и чињеницом да постоји неки назови протектор, међународни представник који ионако функционише у оквиру БиХ изван свог мандата и не ради оне ствари које треба да ради, а ради оне ствари које не би требало да ради или нису прописане да ради.

Она је указала како чињеница да су бирани многи високи представници изван прописане процедуре, показује да је у питању један велики експеримент који је осмишљен и смишљен управо да би радио све што је неопходно да би се јачала једна агенда која јесте сарајевска, а да би се минимизирало оно што су интереси друга два народа.

- Ми смо гледали много пута до сада колико су острашћени високи представници и мислим да је ово пораз и међународне заједнице и међународног фактора у БиХ, али исто тако пораз и целе БиХ - ако морате да доживите да имате високог представника који ће одласком или на самом изласку из свог мандата наметати одређена решења - рекла је Цвијановић.

Она је истакла да је неприхватљиво за Републику Српску да неки неизабрани странац намеће одређене одлуке, доноси законе, мења законе, санкционише људе, склања демократски изабране људе и мења устав.

- Све оно што су они радили апсолутно је неприхватљиво, зато што имамо демократски изабране институције које су одговорне својим грађанима, које су дужне да раде свој посао, а сви они који се баве политиком или се промишљају на било који други начин у оквиру своје струке су слободни грађани који имају право да мисле, размишљају, да делегирају сваку тему - рекла је Цвијановић.

Она је истакла да, осим што је чињеница да високи представник прави од БиХ апсолутно немогућу, несуверену, па готово и непостојећу државу, постоји и чињеница да се људима забрањује да причају о одређеним стварима, говоре или коментаришу.

- Ја нисам препознала нигде у међународној демократској пракси да постоје такви примери, нисам препознала нигде да је то цивилизацијска вредност да некоме не дозвољавате да делегира или поставља на дневни ред неку тему или се бави неком темом. Али, ево, у БиХ, нажалост, и то су ствари које доживљавамо - рекла је Цвијановић.

Она је навела да ће уследити консултације у оквиру политичких партија а да ће Народна скупштина Републике Српске имати своје мишљење о овоме и заузети став.

- Очекујем да ће заседање бити већ наредне седмице. То зависи, с обзиром да је у питању летња пауза и да су посланици на разним странама, али намера је да се одржи седница Народне скупштине - рекла је Цвијановић.

Она је поручила да је сада важно чувати Републику Српску и њене институције.

- Оно што је важно јесте да ми будемо упорно окренути према Републици Српској и да упорно водимо рачуна о Републици Српској, да упорно чувамо наше институције и развијамо оно што јесте демократија и да гледамо сваки могући начин да се заштитимо у оквиру такве БиХ, где сте видели месецима претње, кукњаве, позивања бошњачког фактора према Инцку да мора нешто да уради, некога да санкционише да мора да донесе или наметне неки закон - рекла је Цвијановић.

Она је истакла да се поставља питање каква је то држава у којој се призива неизабрани странац да доноси оно што су обавезе демократски изабраних институција, а то је да доноси или мења закон кроз прописану процедуру.

- Према томе, крах и демократије и слободне мисли, крах међународне заједнице и коначно крах БиХ, јер једна држава не може функционисати на таквим постулатима, како та функционише - закључила је Цвијановић.

Више о Инцковом наметнутом закону прочитајте ОВДЕ.

Извор: СРНА

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА