Најновије

ОВО ЋЕ СКУПО КОШТАТИ БАЈДЕНА, А ЈОШ СКУПЉЕ УКРАЈИНУ: Русија и Немачка су победиле

Потези америчког председника, које обично подржавају либерална штампа Америке и парламентарци из Демократске странке, овог пута суујединили дојучерашње противнике.

Северни ток 2 (Илустрација: Рддус)

На брду, како се назива Капитол, републиканци попут сенатора Теда Круза изразили су негодовање, док су демократе попут сенатора Тима Кејна изразиле забринутост. Украјинци се осећају као да су издани, а Пољаци разочарани.

И они имају разлог за то.

Чега се плаше на источном крилу НАТО пакта?

Не тако давно, Бела кућа и Бајден назвали су гасовод Северни ток 2 „геополитичким пројектом Кремља који угрожава европску енергетску безбедност“, али кривац за његову изградњу био је ... Доналд Трамп, који је наводно пропустио прилику да заустави изградњу гасовода наметањем санкција раније .

Данас амерички савезници на источном крилу НАТО-а тврде да ће Северни ток-2 олакшати руским властима изолацију Кијева и пружање нових полуга Европи. Источна Европа не верује да договор између Сједињених Држава и Немачке, чији услови нису потпуно јасни, гарантује немогућност коришћења „цеви“ као оружја.

Немачка се обавезала да ће „предузети мере на националном нивоу и залагати се за делотворне акције на европском нивоу, укључујући санкције“, ако Русија покуша да „енергију користи као оружје“ или прекине испоруку гаса свом суседу. А Украјина и Пољска имају све разлоге да се тога плаше - Северни ток 2 заобилази Украјину, за разлику од постојећих гасвода кроз које руски гас улази у Европу.

Обећања Меркелове

Споразумом Меркел-Бајден Немачка се обавезује да ће „предузети мере на националном нивоу и тражити ефикасне мере на европском нивоу, укључујући санкције“, ако Русија покуша да „користи енергију као оружје“ или прекине испоруке гаса Украјини.

Немачка се такође обавезује да ће користити „сву расположиву снагу“ како би осигурала да Русија обнови свој споразум о транзиту гаса 2024. године. Кроз њега ће Украјина годишње добити око 3 милијарде долара транзитних накнада.

Немачка се такође обавезала да ће створити зелени фонд за помоћ Украјини да модернизује свој енергетски сектор.

Зеленски је пријатељ, али је Немачка важнија

И иако извори западних медија у Белој кући кажу да су током читавог процеса консултовања са Украјином, чини се да се председник Зеленски једноставно суочио са чињеницом да су украјински интереси размењени за добре односе са главним савезником у Европи.

Очигледно је да је ово био просуђен закључак. Раније у мају, Стејт департмент, упркос негодовању америчког Конгреса, укинуо је санкције правном лицу и извршном директору који контролише изградњу Северног тока 2.

У јуну је државни секретар Ентони Блинкен рекао да је завршетак гасовода „свршени чин“, а санкције би додатно оштетиле односе са Немачком, који су се знатно погоршали за време председника Трампа.

Председник Зеленски је очајнички покушао да утиче на преговоре Меркел и Бајдена путем Твитера, написавши на свом налогу: „Верујем да ће се наши амерички и немачки партнери заједнички супротставити агресору, а не да га подстичу. И ниједна одлука о Украјини не може да се донесе без Украјине “. Али није помогло.

Као резултаттога, постигнут је споразум који је наишао на оштре критике у Сенатском одбору за спољне односе.

Иако Бела кућа инсистира да ће споразум смањити ризик за Украјину и „омогући ће им да наставе преговоре у бројним другим областима, укључујући безбедносна питања, а не само да разговарају о Северном току 2“, конгресмени и сенатори имају различито мишљење.

'’Споразум је пун обећања и уверавања, али нуди мало у смислу значајних мера за решавање кључних питања - претњи националној безбедности које Северни ток 2 представља савезницима и интересима САД'’, рекао је шеф републиканаца у комитету, сенатор Џим Риш.

Са њим се слажу и у Кијеву.

'’Споразум између САД и Немачке не оправдава наде Украјине и не решава проблем националне безбедности земље'’, рекао је Axios саветник председника Владимира Зеленског.

Како је у интервјуу за Росбалт рекао политиколог Александар Рар, научни директор немачко-руског форума, Споразум је пре свега комерцијални посао користан за ЕУ, која ће добити додатни инфраструктурни пројекат за испоруку гаса у Европу из Русије. Према његовим речима, Немачка и Русија су победници.

 '’Гасни савез између наших земаља постоји 50 година. Потрошачи и произвођачи који ће зарадити новац. Добро је што ће Европа, која сада излази из нафте и угља, добити додатне количине гаса.

Али има и губитника, мада из других разлога - политичких. То је Украјина ... Украјина се вероватно надала да ће Запад уложити у њене цеви. То би било могуће да није било Северног тока 1 и 2 и Турског тока, који би директно пумпали гас заобилазећи Украјину. Али крива је сама Украјина, која је политизовала овај пројекат до срамоте и тражила да га Европа и САД зауставе'’, казао је Рар.

Истовремено, Михаил Крутихин, дугогодишњи критичар Северног тока 2, аналитичар тржишта нафте, партнер консултантске агенције РусЕнерџи, који је пројекат више пута називао „мртвим“, објаснио је своје речи у коментару за московски Ридус.

'’... Много важнија од [санкција] је чињеница да постоји закон којим се администрација Беле куће обавезује да нешто предузме, а видим да се администрацији то не жури. Овај закон је амерички буџет за одбрану из прошле и ове године. Садржи поглавље о „обуздавању непријатељских држава“, које укључује Иран, Северну Кореју и Руску Федерацију, а ово поглавље садржи одредбе о санкцијама против Северног тока 2 “, рекао је Крутикхин за Ридус.

Како је стручњак нагласио у интервјуу за Росбалт, још увек није познато да ли ће пројекат проћи сертификацију и да ли ће Немачка добити дозволу Европске комисије за стопостотно коришћење Северног тока-2.

Међутим, према његовом мишљењу, ово нема никакве везе са тренутним споразумом Бајдена и Меркелове, а сам споразум не укључује никакав стварни механизам и никакве акције - већ само обећања.

Како је Кина узвратила ударац Америци, прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда/Ридус

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА