Најновије

МОРАМО ДА СЕ НАОРУЖАМО! Амерички генерал упозорава: Сукоб у Украјини носи ризик за територију САД

Сукоб у Украјини носи ризике за територију самих Сједињених Америчких Држава, сматра начелник Северноамеричке команде противваздушне одбране (НОРАД) генерал Глен ван Херк.

Фото: army.mil

Говорећи на саслушањима у Конгресу, он је изразио забринутост како због могућности погрешног тумачења намера страна, тако и због претњи намерних дејстава Русије против западних земаља у покушају да их натера да повуку подршку Украјини.

-Сматрам да би било кратковидо посматрати рат Русије против Украјине као ограничену регионалну кризу. Руска дејства представљају веома реалне ризике од погрешне процене и ширења сукоба ван његових тренутних граница – сценарија који би могли брзо да повећају ризике по Северну Америку и одбрану континента, рекао је Ван Херк.

Према његовим речима „ако Русија покуша да убеди савезнике да преиспитају подршку Украјини путем ескалације или активира очајничке претње да се употреби нуклеарно оружја у Украјини, ризици за територију САД ће се повећати“.

Раније је заменица британског секретара за одбрану Анабел Голди изјавила да ће Лондон предати Украјини муницију са осиромашеним уранијумом. Портпарол Беле куће Џон Кирби рекао је да САД неће слати муницију са осиромашеним уранијумом Украјини, али да су у САД уверени да та муниција не представља радиоактивну претњу.

САД ће морати да удвоструче војни буџет

Са своје стране, начелник здруженог генералштаба САД, генерал Марк Мили, изјавио је да ће САД морати да удвоструче свој већ рекордни буџет за одбрану ако догађаји у Украјини доведу до краха послератног светског поретка и почетка сукоба великих сила.

Он је као услов за очување поретка формираног после Другог светског рата, који још увек штити човечанство од трећег, назвао опстанак Украјине „као слободне суверене и независне земље са интегралном територијом.

-Ако светски поредак заснован на правилима, који има већ 80 година, оде низ воду... ми ћемо удвостручити наше буџете за одбрану, јер неће почети ера конкуренције, већ сукоба великих сила, а то је невероватно опасно за цео свет, оценио је генерал.

Бела кућа је за 2024. годину поново затражила за Пентагон историјски рекордни буџет од 842 милијарде долара — 26 милијарди долара више него 2023. године и скоро сто милијарди више него 2022. године.

О испорукама америчких тенкова

Сједињене Америчке Државе намеравају да испоруче Украјини тенкове „абрамс“ које Пентагон већ има у залихама, а неће производити нове, како је првобитно предвиђено, изјавио је амерички министар одбране Лојд Остин.

-Узећемо тенкове из складишта и прерадићемо их како бисмо их прилагодили за извоз. Тако да ће то бити из залиха, а не у оквиру нове набавке, рекао је Остин на саслушању у Конгресу.

Америчка војска је ове недеље саопштила да ће украјинској војсци послати тридесетак тенкова „абрамс“ у старијој модификацији М1А1 уместо раније обећаног М1А2 како би се убрзале испоруке.

Остин је додао да Пентагон тражи буџет за куповину максималне количине муниције коју је америчка индустрија у стању да произведе.

-Тражимо више од 30 милијарди долара за улагање у производну базу и куповину максималне количине муниције које америчка индустрија може да произведе, прецизирао је генерал.

Пентагон је раније објаснио да би за слање 30 „абрамса“ М1А2 било потребно око годину дана, док би тенкове у модификацији М1А1 било могуће припремити за испоруку до јесени без озбиљних губитака у борбеним способностима.

Ово је крај униполарног света!

Извор: sputnikportal.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА