Најновије

Министар Баста: Зашто Русија не врати Србији НИС по цени по којој је купљен?

Министар привреде Раде Баста наставио је на друштвеним мрежама да заговара промену досадашње државне политике неувођења санкција Русији, овога пута постављајући питање зашто „Русија не врати Србији НИС по цени по којој га је купила“.

Баста је то питање поставио делећи објаву Војислава Михаиловића, посланика и председника Покрета обнове Краљевине Србије.

ПОКС, који је у коалицији са Новим ДСС-ом Милоша Јовановића, део је десног скупштинског блока који се оштро противи европско-српско-албанском споразуму из Охрида и увођењу санкција Руској Федерацији.

Михаиловић је у низу написао да је из иступа Радета Басте, члана Јединствене Србије, али сада и Ивице Дачића, министра спољних послова и лидера СПС-а, јасно да ће санкције Русији ускоро бити уведене.

„Увођење санкција Русији као могућност јуче је најавио и Ивица Дачић, министар спољних послова. После изјаве министра привреде Радета Басте који се отворено заложио за санкције Русији, сада је и први по политичкој важности министар Владе Србије дозволио ту могућност. Ниједног министра нисмо чули да је јавно одбацио такву могућност. Иоле политички писменијем човеку је јасно у ком правцу Влада Србије иде и да ће санкцији Русији бити ускоро уведене“, написао је Михаиловић.

Баста је поделио овај твит уз свој одговор:

„Поштовани Војиславе, Ако Русија воли Србију, мора и да је разуме. И зашто јој не врати НИС по цени по којој га је купила?“, написао је министар привреде.

Иступи министра Басте о увођењу санкција Русији последњих дана изазивају велике контроверзе у домаћој али и међународној јавности, будући да су на то реаговали и руски званичници, али и руски медији.

Са једне стране, председник Србије Александар Вучић, тврди да Басту не познаје, да га је можда једном видео у животу и да је теорија да Баста наступа у договору са њим потпуно нетачна.

Са друге пак, према медијским сазнањима на седници Владе претпрошле седмице Баста није укорен, нити је предложена његова смена због соло иступа у јавности и предлога да се Русији уведу санкције.

Како су навели саговорници Данаса блиски Влади Србије, Баста том изјавом није прекршио званичну политику Владе, јер ни не постоји документ који забрањује министрима да говоре о санкцијама Русији.

Политичка позиција овго министра је такође контраверзна, будући да је он у Владу изабран испред Дачићеве коалиције СПС-ЈС, која се у предизборној кампањи прошле године најснажније изјашњавала против санкција Русији.

Према незваничним медијским сазнањима Баста планира да оснује своју политичку организацију – Европски пут Србије, и наводно на томе прегалачки ради. Наводно, већ постоји лого те организације, и чак су обављена нека предистраживања расположења јавног мњења, која том покрету дају озбиљне политичке шансе.

Занимљиво је и да поједини политички извори блиски опозицији, увођење првих рестриктивних мера према Русији од стране власти у Београду очекују у априлу и то санкције које би се односиле на припаднике руске приватне војне јединице Вагнер.

Језиве бројке украјинских губитака у Бахмуту, након пада индустријске зоне кијевске снаге у безизлазној ситуацији (МАПА)

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА