Најновије

ИСЛАМИСТИЧКИ ЕКСТРЕМИЗАМ И ЏИХАДИСТИЧКИ ТЕРОРИЗАМ СУ ТРАЈНА ПРЕТЊА ЗА ДЕМОКРАТСКА ДРУШТВА! Аустријски извештај потврдио стрепње!

Исламистички екстремизам и џихадистички тероризам представљају трајну и највећу претњу по безбедност Аустрије и либерално-демократска друштва, наводи се у годишњем извештају Службе за заштиту уставности и борбу против тероризма (БВТ).

Џихадисти ИД (Фото: Јутјуб)

У извештају се истиче да власти Аустрије дају приоритет спровођењу мера против активности Ал Каиде и Исламске државе, али и мањих група које су повезане или инспирисане овим великим терористичким организацијама. БВТ упозорава да су напади у више европских градова у последњих неколико година показали да постоји претња и од појединаца који сами врше нападе.

Документ је показао да се до октобра 2017. године у Сирији и Ираку на страни исламиста бори 313 аустријских држављана, од којих се, према проценама, у Аустрију вратило њих 94. У извештају се истиче да су власти успешно спречиле одлазак 59 особа из Аустрије у Сирију и Ирак, укључујући 22 жене, а да су до августа 2017. године ухапшена 64 страна борца, од којих је 20 одсто њих у доби од 16 до 21 годину.

Извештај БВТ-а показује и то да су борци из Аустрије, углавном припадници друге генерације миграната из Чеченије, Турске и БиХ. БВТ сматра да претњу представљају повратници и лица која су спречена у намери да напусте Аустрију и придруже се џихадистима. Иако не постоји позната група џихадиста у Аустрији, аустријски муслимани пружају подршку међународним групама као што су Исламска држава или Хамас, а поједини аустријски држављани су 2014. године своју подршку истицали објављивањем фотографија на друштвеним мрежама.

У Аустрији до сада није извршен ниједан терористички напад, али постоје одређени извештаји о оснивању група присталица Исламске државе у Бечу. Служба наводи и то да је забринута због, како је наведено, "џихадистичке екстремистичке мреже" на подручју западног Балкана, која може да представља опасност по Аустрију, уз напомену да у тој земљи живи значајан број Срба и Бошњака.

Правни оквир за борбу против тероризма у Аустрији је широк и свеобухватан, а у јулу 2013. године усвојена је Аустријска безбедносна стратегија у којој се наглашава међународна сарадња у подручју борбе против тероризма. У стратегију је укључена и "успешна интеграција имиграната", коју аустријске власти сматрају неопходном за спречавање радикализације и екстремизма у Аустрији.

Аустријске власти су у оквиру спречавања екстремизма у октобру 2017. године забраниле ношење бурке у јавности или било каквог одевног предмета који прекрива цело лице.

"Црна Стрела" виђена у борбама по Јемену! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Срна

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА