Најновије

ГАЛИЈАШЕВИЋ УЗДРМАО СРБИЈУ: Џихадисти ће преплавити Балкан! Србија је прва на удару! Ево зашто!

Стручњак за безбедност Џевад Галијашевић сматра да недавно упозорење руског председника Владимира Путина како би се многи борци поражене Исламске државе могли појавити на Балкану, треба узети крајње озбиљно.

Џевад Галијашевић (Фото: Јутјуб)

Галијашевић, између осталог, тврди да садашње геополитичко понашање САД "неодољиво подсећа на деведесете године прошлог века", када су, према његовим речима, Американци широм отворили врата Балкана за радикалне исламисте.

- Ако се сетимо 90-их година и начина на који су ратови са Блиског истока политичком вољом западних земаља пребачени на Балкан, онда све ово подсећа на то време. САД војно напуштају Сирију и смањују своје присуство на Блиском истоку, а у исто време концентришу своје јединице и потенцијале у односу на Иран и према Балкану. Америчка претходница већ је дошла на Балкан. Овде су дошли бројни специјалци задужени за одређене послове. Многи специјални саветници, сарадници, људи који треба да решавају кризе на (тзв.) Косову и БиХ – истиче он.

Он, такође, тврди да војници поражене тзв. Исламске државе у БиХ "неће долазити неорганизовано".

- Они овдје имају и потенцијале за прихват, а постоје и одређени аранжмани које је проводио Запад. У задњих десет година Исламска држава, Ал каида, Ал Нусра фронт, били су војна и геополитичка пешадија Запада, појашњава он.

Галијашевић каже да НАТО није слао своје војнике у бројна подручја, али истиче да  је зато слао Исламску државу, разбијајући Либију и Сирију. Главни ратови које је НАТО водио практично су, како додаје он, вођени преко радикалних исламиста.
Управо то изазива забринутост јер видимо да су САД, заправо, извор нестабилности западног Балкана. Све што раде на Балкану је дестабилизација и за то користе и дипломатске и војне механизме. У том смислу, наводи Галијашевић - упозорење председника Путина и те како треба озбиљно схватити.

- Јер нас то враћа у деведесете године и тренутак када је Бил Клинтон, чим је преузео дужност председника САД, све потенцијале радикалних исламиста и авганистанске ветеране пребацио на Балкан, дозволио да Алија Изетбеговић легализује одред "Ел муџахедин" као војну формацију у оквиру Армије БиХ, а онда га помагао из ваздуха разним НАТО интервенцијама против положаја и важних мјеста Војске РС и према самој Републици Српској, закључује он.

Вучић се састао са МАтвијенко! Више о томе ОВДЕ.

Извор: ИН4С

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА