Најновије

ВЕХАБИЈЕ ИЗ БИХ ШИРЕ ПИПКЕ ПРЕМА РАШКОЈ ОБЛАСТИ: На десетине параџемата функционише у суседству

У Босни и Херцеговини постоји више од 60 параџемата, односно заједница у којима се учи радикални ислам.

Сарајево (Фото: Pixabay)

Званично постоји 11 параџемата који и даље одбијају Исламску верску заједницу БиХ, док је око 50 параџемата прихватило да буду под ИЗ БиХ. На терену то не значи ништа, у свим се, без изузетка, изучава радикални ислам.

Највише параџемата се налази на ширем подручју Сарајева, Зенице и Тузле, али и у Подрињу. Процена стручњака је да у БиХ има око 100.000 радикалних исламиста који насељавају параџемате широм БиХ, а да са њима сарађује и више од 30.000 страних држављана који долазе из арапских земаља. Њима је радикални ислам начин живота.

Џевад Галијашевић, експерт за борбу против радикалног ислама, каже за "Новости" да у параџематима живе пре свега домаћи људи који се финансирају новцем радикалних исламиста инсталираних из неколико центара.

Саудијска Арабија финансира вехабије у БиХ преко Џамије краља Фахда у Сарајеву. Турска то ради преко невладиног сектора, као и Пакистан. Други извор финансирања је преко вехабијских мрежа у Аустрији и Луксембургу. Из ових земаља у БиХ стижу огромна средства за параџемате - истиче Галијашевић.

Он каже да је БиХ главна одскочна даска за терористе у Европи, а и шире.

- БиХ је данас главна терористичка база у Европи. У БиХ се међу радикалним исламистима планирају и припремају акције. Ова земља је дефинитивно највећи кластер терориста у Европи - поручује Галијашевић.

Он каже да су параџемати под заштитом СДА и Сарајева и да се већ годинама не спроводе полицијске акције по овим заједницама јер СДА контролише ситуацију на терену и не допушта државним безбедносним агенцијама да "гурају нос" у параџемате.

- Параџемати из БиХ су почели да шире пипке и према Србији, поготово Санџаку. Када се погледају иступи Сулејмана Угљанина и његови ставови, свима је јасно да је то иста слика и прилика СДА из Сарајева - истиче Галијашевић.

Он каже да се радикални исламисти групишу по параџематима у Подрињу.

- Појас око Дрине је посебно интересантан за вехабије јер могу прелазити у Србију па даље ићи према Рашкој области - каже Галијашевић.

Он 

каже да су вехабије из параџемата у БиХ извели од завршетка рата у БиХ на десетине терористичких напада и убистава по БиХ.

- Још су свежа сећања на убиство српског полицајца у Зворнику од пре неколико година. Затим смо имали убиство двојице војника у Рајловцу код Сарајева. Ту је и пуцање на америчку амбасаду у Сарајеву, па дизање у ваздух полицијске станице у Бугојну. Ово су све догађаји од 2000. наовамо - истиче Галијашевић.

Коначне резултате избора у Црној Гори можете погледати ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Исповест повратнице из Сирије

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА