Најновије

Ево зашто је Стрелков дао оставку

Врховни савет Доњецке Републике потврдио је данас избор Владимира Кононова за министра одбране ДНР. Његов претходник, Игор Стрелков, како је званично објављено преузеће другу „важну дужност“.
Стрелков спреман за нове изазове, фото: Итар Тасс

Стрелков спреман за нове изазове, фото: Итар Тасс

Новоустановљену функцију првог заменика министра одбране и начелника Главног штаба преузео је - Владимир Кононов. Говорећи о променама у војном врху ДНР, начелник њене мобилизационе управе, Павел Губарјев, за Кононова (чији је ратни шифровани надимак Цар) рекао је да је „личност са веома јаким карактером“, да је тренер џудоа, да није висок и да се досад на фронту „сјајно показао“. Додао је да је Кононов носилац највишег војног признања ДНР - Крста Светог Ђорђа и да је борбена група којом је командовао између Шахтјорска и Тореза недавно нанела Украјинцима велики пораз. Губарјев је признао да Цар нема харизму какву има Стрелков. Иначе, тврди да „стратешка иницијатива прелази на страну Новоросије“.
Повезано:(ФОТО) Он је нови СтрелковДугин: Наше име – Игор Стрелков!ПОТВРЂЕНО: Стрелков дао оставку! Иде на вишу позицију!?
Ево шта је о Стрелкову и његовом повлачењу са функције министра одбране ДНР написао војни експерт Владислав Шуригин који Стрелкова одлично лично познаје: „Затрпан сам питањима: зашто је дао оставку Игор Стрелков? Разлога је много. Али, ево главних: Очигледно је да је Игор Иванович сам „изабрао“ где је плафон његовог управљања. Он је за кратко време од командира одреда за специјалне намене напредовао до командира батаљона, затим до команданта одбране града Славјанска, па потом стао на чело одбране целог Донбаса, добивши функцију министра одбране. Али, командовање одредом и батаљоном - то је тактички ниво борбеног управљања, а командовање групама јединица и одбраном целог региона - то је оперативни ниво који тражи специјално образовање, искуство и знања. Терет који је Стрелков вукао на својим леђима током последња два месеца био је за њега превелики. На њега су били сваљена и чисто војна питања - управљање јединицама, организација одбијања напада противника - а и фактички политичка питања као што су преговори са лидерима и командирима одреда других градова и политичких организација. После његове оставке уследиће оштра подела овлашћења између министра - на чисто министарске - и начелника Главног штаба, чије ће обавезе бити чисто штабске. Не треба заборављати да је Игор Иванович више од шест месеци ишао из борбе у борбу, почев од свог фебруарског одласка на Крим, и да је за то време задобио неколико контузија и лакших рана. Зато је његов одлазак са функције министра - логичан и разумљив корак. Сада, када је у борбама наступио мањи предах, таква ротација ће бити изведена са најмање потреса. У повлачењу Стрелкова нема никакве „конспирологије“, у њу је уграђена само логика рата која диктира решења. Пре четири месеца у Донбасу су вођене ограничена војна дејства. Кијевски казнени корпус имао је до 10.000 људи, а супротстављали су му се одреди устаника који су заједно имали до 1.500 бораца. Данас Донбас против себе има „казнену експедицију која броји преко 60.000 људи, а још располаже стотинама тенкова, артиљеријских оруђа и вишецевних ракетних бацача који се користе за разарање градова и села. Против украјинске казнене експедиције бори се око 15.000 устаника. Сам Игор Иванович не напушта Донбас. Он ће се усредсредити на оно што најбоље уме да ради: посветиће се извиђачко-диверзантском раду. Наравно, чим мало одахне“. Извор: Факти

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА