Најновије

ШТА СЕ ДОГОДИЛО СА АЛ КАИДОМ? Терористичка организација прети и најављује нови рат, али...

Ал Каида се у протеклих десет година, од убиства свог оснивача Осаме бин Ладена јако променила у односу на терористичку мрежу која је напала Сједињене Државе 11. септембра 2001. и има потпуно другачије вођство.

Џихадисти. (Фото: Јутјуб)

Након што су америчке специјалне снаге убиле Бин Ладена у Пакистану, на челу Ал-Каиде наследио га је египатски џихадиста Ајман ал-Завахири, идеолог много слабије харизме.

Завахири је потпуно нестао са радара и крије се, како се верује негде око авганистанско-пакистанске границе, због чега се многи се питају да ли је уопште жив, док се терористичка мрежа претворила у нешто потпуно другачије.

"Ал Каида данас је сенка онога што је некада била", рекао је Барак Менделсон, стручњак за тероризам са колеџа Хаверфорд у Пенсилванији. "Завахиријев највећи успех је то што је одржао Ал-Каиду у животу", додао је он.

Менделсон каже да је вођство Ал-Каиде, уместо кохерентног центра за доношење одлука, сада више налик "саветодавном одбору" који окупља и помаже џихадистима у свету.

Ал-Каида је под Завахиријем (69) "децентрализовала" своје операције од Магреба и Сомалије до Авганистана, Сирије и Ирака.

"Под Завахиријевим вођством Ал-Каида је децентрализована и власт је највећим делом у рукама придружених вођа", наводи се у недавно објављеном извештају Контраекстремистичког пројекта (ЦЕП).

У извештају се наводи да је Завахири одиграо велику улогу у реорганизацији многобројних џихадистичких скупина под окриљем Ал-Каиде.

Пред крај 2020. појавили су се непотврђени извештаји да је Завахири умро од срчаних проблема, што је последња у низу вишегодишњих гласина да је он заправо мртав.

Касније се појавио у видеоснимку како би критиковао патње муслимана Рохинџа у Мјанмару.

Али на снимку се није видео тачан датум, а аналитичари су већ приметили да је необично дуговечан будући да се придружио џихадистичким круговима пре четири деценије у Египту.

Непознанице у погледу састава вођства Ал-Каиде повећале су се у августу прошле године након што је у Техерану убијен Абдулах Ахмед Абдулах, други човек мреже познат по ратном имену Абу Мохамед ал-Масри. Убили су га наводно израелски агенти.

Ако је Завахири још жив, то значи да Ал-Каиду води човек који је највероватније слабог здравља и који, упркос томе што је један од архитеката напада 11. септембра 2001., нема мрачну привлачност свог претходника.

САД за Завахирија нуди 25 милиона америчких долара награде и уврстиле су га је на попис најтраженијих терориста, али аналитичари кажу да он званичнике не забрињава нарочитозбог чега и и не предузимају никакве посебне циљане напоре да му се уђе у траг.

Изостанак интереса Вашингтона могао би се објаснити слабљењем важности Ал-Каиде као групе која доноси одлуке, што се поклопило са јачањем супарничке Исламске државе, пише Хина.

Исламска држава, која је на свом врхунцу контролисала самопроглашени калифат на деловима Ирака и Сирије, одузела је Ал-Каиди медијски простор доминацијом на друштвеним мрежама.

Уместо да удруже снаге, те две групе су се сукобљавале на Блиском истоку и у Африци, а Ал-Каида се и даље бори да остане релевантна.

Каква год била Завахиријева судбина, његова ера приближава се крају, а стручњаци упиру прстом у очигледног кандидата за његовог могућег наследника, Египћанина Саифа ал-Адела.

Адел је бивши потпоручник египатских специјалних снага који се придружио египатском Исламском џихаду 1980их. Ухваћен је, али потом и пуштен, а у Авганистану се придружио Ал-Каиди под Завахиријем.

"Адел је одиграо кључну улогу у изградњи Ал-Каидиних оперативних способности и брзо се уздигао у хијерархији", наводи ЦЕП.

Он је и даље јако тајанствен лик о којем се мало тога зна, а Менделсон каже да није јасно какав углед има међу млађим борцима.

Колин Кларк, истраживачки директор америчког Соуфан Центер, истиче да је "важно разликовати Ал-Каиду као организацију и покрет који је покренула".

"Према некима, срце Ал-Каиде, које су водили Осама бин Ладен и његов заменик Завахири, реликвија је прошлих времена. Али у прошлости се показала изванредно жилавом. Још је прерано писати јој умрлицу", сматра Кларк.

Ево шта је Здравко Кривокапић радио на Васкрс! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА