Најновије

УПОЗОРЕЊЕ ШЕФА НЕМАЧКИХ ОБАВЕШТАЈАЦА: Исламисти нису поражени, њихов главни савезник је пандемија! (ВИДЕО)

Бруно Кал не даје интервјуе често и обично их користи за слање важне поруке. Председник Федералне обавјештајне службе (БНД), која се бави страним земљама, сада упозорава да исламистички тероризам остаје озбиљна претња свету, две деценије након напада 11. септембра 2001. године, пише ДВ.

Терористи. (Фото: Јутјуб)

"Исламистички тероризам се развио и коштао је многих живота", рекао је Кал ове недеље за Зидојче Цајтунг. "Иако више није било терористичког напада који се може упоредити са 11. септембром, повећао се број терористичких актера, као и претња коју они представљају."

Сузбијање "калифата" у Сирији и Ираку и атентат на такозваног калифа Абу Бакра ал Багдадија 2019. били су озбиљни ударци на Исламску државу. Али, како Кал упозорава, ИД се од тада развио у мрежу која се све више шири и којој недостаје централна хијерархија, баш као што је то некада чинила Ал Каида.

"Било је назнака да је ИД значајно ојачао после 2019. године и губитка територије", каже Мирна ел Масри из хамбуршког Института за глобалне и регионалне студије. "Нове околности су погоршале ситуацију последњих година и можда зато Кахл сада о томе говори.

Према Ел Масрију, пандемија погодује Исламској држави јер слаби власти у Ираку и шири очај међу људима, на пример у избегличким камповима на северу Сирије. Сада постоји плодно тло за регрутовање нових џихадистичких паравојних бораца.

Према речима нашег саговорника, ИД је делио одговорност између команданата задужених за различите регионе. Поред тога, он све више користи мафијашке методе рекетирањем трговаца нафтом или прањем новца путем хотела, продаје некретнина или аутомобила у Ираку, Сирији, Турској и Уједињеним Арапским Емиратима.

"Ово је отежало немачким и другим службама да надгледају ситуацију", каже Ерик Столенверк, стручњак за тероризам и регију Сахел из истог хамбуршког института. Додаје да је ИД ојачао везе у подсахарској Африци, а посебно у Сахелу, географском појасу који се простире од источне до западне Африке, јужно од пустиње Сахаре.

Као што је рекао главни обавештајац Кал, једини начин за борбу против терористичких организација попут ИД је "јачање монопола државне моћи, изградња државних структура, гарантовање сигурности". "Морамо да помогнемо државама да поврате контролу или је бар задрже где могу", рекао је, мислећи на земље попут Буркине Фасо, Нигерија и Нигерије.

Истраживач Ел Масри слаже се да је слаба држава главна корист тероризма. "Јер Исламска држава функционише као алтернативна држава: својим члановима нуди приход, сигурност и социјалну мобилност. Другим речима, они могу преузети улогу државе."

Али Столенверк није сигуран да је јачање држава довољно. "То су региони у којима доминирају аутократски режими. Ако подржавате само државну силу која репресира становништво, то може имати супротан ефекат, то јест, имати користи од фундаменталистичких организација."

Међутим, чини се да Бруно Кал учи из неуспелог извоза демократије, као што је покушано у Ираку и Авганистану. "Не бисмо требали обећавати куле и градове попут извоза демократије, владавине закона и идиле", рекао је. "Главна ствар је успостављање сигурности.

"Далеко смо од демократија европског типа у региону Сахел", рекао је Ел Масри. "У овом процесу сигурност је на првом месту, а тек онда све остало. То значи не само слање трупа, каже она, већ и војних инструктора који помажу домац́им снагама, већ и хуманитарну помоћ у избегличке кампове у Ираку и Сирији.

Као и БНД, и немачка Служба за заштиту уставног поретка, која се бави домаћом безбедношћу, рачуна да је опасност од исламиста у Немачкој иста као и претходних година. Међу исламистичким нападима из прошле године су, на пример, напад ножем на хомосексуални пар у Дрездену. Сматра се да је нападач био симпатизер ислама. Једна од жртава је умрла.

Ова служба упозорава да би "у било ком тренутку" Немачка могла бити погођена сложеним, добро испланираним нападима који никада раније нису виђени у земљи.

Столенверк каже да највећу опасност представљају "усамљени вукови". "Рецимо од људи који се радикализују преко Интернета - обавештајним службама је веома тешко да их надгледају и спречавају.

Последњи извештај Службе за заштиту уставног поретка то потврђује. Наиме, обично такав извештај даје статистичку процену броја екстремиста у земљи. Овај пут се отворено признаје да није могуће проценити колико чланова или симпатизера Исламске државе или Ал Каиде живи у Немачкој.

Шта крију нови Сухојев ловац и лаки „Бајкал“! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Index.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА