Најновије

ПАТРИЈАРХ КИРИЛ И МИТРОПОЛИТ ЈОАНИКИЈЕ: Сачувајмо јединство српске и руске цркве! (ВИДЕО)

Руски патријарх Кирил служио је литургију у Патријаршијско-успенском Саборном храму Московског Кремља. Њему су у литургији саслуживали архијереји Српске православне цркве, међу којима је био и митрополит црногорско-приморски Јоаникије.

Патријарх Кирил и митрополит Јоаникије (Фото: МЦП)

Они су допутовали у Мосвку на позив патријарха Кирила ради учешћа на Међународном руско-српском фестивалу „Српска утеха руском срцу“ на Православном хуманитарном универзитету Светог Тихона .

Патријарх Кирил поздравио је архијереје СПЦ и поручио да су данас радосни јер заједно са њима у литургији учестввују и митрополит Јоаникије и епископ Јован.

– Као што знате, Српска црква је најближа нашој Цркви по култури, духовној традицији и оданости јединству православних Словена. Србија никада није била на страни непријатеља Русије, то је историјска  чињеница. Чак и сада, будући да сте у средишту Европе, у тешкој сте ситуацији. Зато желим свима нама да сачувамо наше јединство, посебно јединство српске и руске цркве, које се заснива на заједништву нашег духовног живота, заједништву наших светих, и што је најважније, заједништву наших историја, поручио је патријарх Кирил.

Митрополит Јоаникије је нагласио да се архијереји, свештенство и цео српски нарпд моли за патријарха Кирила и за целу свету Русију.

– Да Господ молитвама Пресвете Богородице и свих светих, а и нашим молитвама ниспошље благодат, милост, да просветли све оне који су најодговорнији, да умекша срца и да што пре почне дијалог, да се разговара и да се путем  братског дијалога са поверењем дође до мира и да се кроз сва ова искушења пројави Божја милост и Божја правда, Божје човекољубље. И дај Боже да Господ услиши ваше молитве, Ваша Светости и да вам Бог дарује снаге и духовне силе да сва ова тешка искушења изнесете као и ваши велики претходници, казао је у обраћању патријарху Кирилу митрополит црногорско-приморски Јоаникије, преноси Митрополија.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА