Најновије

СВЕТСКИ ПОРЕДАК КЛАУСА ШВАБА: До 2030. ће само мањина поседовати аутомобил!?

Возачи ће радије користити услуге него поседовати аутомобил.

Угледна консултантска фирма BearingPoint за саветовање о управљању и технологијама сугерише да ће одлуке о мобилности у Европи и свету бити врло различите од данашњих већ 2030. године.

Студија Destination 2030, Who’s in the driver seat for the future of mobility? указује на три тренда који ће покретати мобилност у годинама које долазе:

1) свако путовање ће постати персонализивано искуство

2) о климатској неутралности неће се преговарати – од колевке до гроба

3) возачи ће радије користити услуге него поседовати возила

У студији се наводи да рад на даљину, енергетске кризе, климатске промене и поремећаји у ланцима снабдевања из корена мењају потражњу за мобилношћу, као и смер и темпо промена, пише Ревијахак.

Чак 87% учесника анкете верује да ће ређе путовати на посао, а 81% је рекло да ће ићи на знатно мање пословних путовања у поређењу са 2019, а ако се овај тренд настави, то ће утицати на улагања у инфраструктуру.

Повећани трошкови повезани са развојем нове инфраструктуре мобилности не могу се у потпуности пренети на крајњег корисника. Можда ће такође бити потребно изменити законску регулативу како би се постигла одговарајућа инфраструктура за подршку електричним возилима.

Поред тога, о климатској неутралности неће се више расправљати, према студији, која указује на то да ће 80% произведених мотора бити еколошки прихватљиви до 2030. године.

Улагања у инфраструктури ће се повећати за активности као што су ходање и бициклизам.

Половина учесника (49%) каже да су спремни жртвовати власништво над возилом како би смањили негативан утицај на околину до 2030.

Како људи буду све више користили услуге као што је цар схаринг, уместо поседовања возила, прећи ће на „услуге на захтев“. Услуге и софтвер биће важнији потрошачу од власништва над возилом, будући да ће софтверске платформе оркестрирати цело путовање.

Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА