Најновије

ТЕХЕРАН ПОПУСТИО: Распуштена полиција за очување морала у Ирану

Више од два месеца након што су протести почели у Ирану, распуштена је полиција за очување морала, наводи правосуђе у тој земљи.

Иран (Фото: РИА Новости)

"Полиција за очување морала нема никакве везе са правосуђем и укинута је од стране оних који су је створили", рекао је увече 3. децембра државни тужилац Мохамед Џафар Монтасери, преноси новинска агенција Исна.

Државни тужилац Монтасери је 2. децембра најавио да ће ирански парламент и правосуђе размотрити закон који обавезује жене да носе мараме.

"Парламент и правосуђе раде" на овом питању, рекао је Монтасари. Међутим, није изнео никакву информацију о томе шта би могло да се промени у закону.

Стотине мртвих

У Ирану се већ недељама одржавају протести на којима су живот изгубиле стотине људи, а хиљаде су ухапшени. Савет за националну безбедност Ирана говори о 200 мртвих, Иранска револуционарна гарда званично извештава о 300 мртвих.

Међутим, активисти за људска права претпостављају да је број погинулих знатно већи. Иранска група за људска права процењује број смртних случајева на око 470, укључујући више од 60 малолетника.

Осим тога, више од 18.000 људи је ухапшено због учешћа или подршке протестима. Од средине новембра ирански судови изрекли су смртне казне неколицини учесника протеста. Иранске власти покушавају да зауставе протесте блокирањем интернета.

Упркос томе, активисти су на интернету позвали на даље протесте у наредној седмици, пренела је ДПА.

Окидач за протесте је била смрт 22-годишње Курдкиње Махсе Амини, коју је средином септембра ухапсила полиција за очување морала због наводног кршења правила облачења жена.

Речено је да јој је испод мараме, познате и као хиџаб, испало неколико праменова косе. Амини је умрла у полицијском притвору само неколико дана након хапшења.

Значајан, али само први корак

Проблем није полиција за очување морала, већ обавеза ношења марама, твитовао је један ирански активиста. "Жене морају бити у могућности да се слободно крећу без марама", рекао је он, напомињући да је то "само први корак". 

Посматрачи кажу да, иако распуштање ове полиције не значи крај обавезе ношења марама, то представља значајан корак у успеху покрета у Ирану.

Дописница АРД-а Натали Амири је такође твитовала о саопштењу Канцеларије државног тужиоца. Истовремено је, међутим, нагласила да постоје међу становништвом сумње у ту најаву и да је то делимично схваћено као скретање пажње с даљих протеста који су најављени.

Ахмадинеџадово наслеђе

Полиција за очување морала, која од 2006. контролише поштовање захтева о ношењу марама на иранским улицама, основана је под ултраконзервативним шефом државе Махмудом Ахмадинеџадом.

О стању на фронту у Украјини прочитајте ОВДЕ.

Извор: Дојче веле

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА