Најновије

Руси "провалили" америчко оружје у Украјини, обарају их ко крушке - Кијев изгубио велику предност

Руске снаге ПВО добиле су нови софтвер који олакшава обарање ракета ХИМАРС МЛРС, рекао је командант једне од јединица базираних у правцу Запорожја, преносе "РИА Новости".

"У почетној фази нисмо разумели шта је то ХИМАРС ракета, али сада са сигурношћу радимо са ХИМАРС-ом. Направили смо нови програм захваљујући коме су нам ХИМАРС ракете сасвим обична мета. Прецизно видимо, посматрамо и уништавамо без проблема", рекао је командант.

Јединица под његовом командом, како је навео, већ је оборила десетак пројектила ХИМАРС, од којих четири у последњих месец дана.

Систем ХИМАРС који су испоручиле САД се у рукама Украјинских снага показао се као "промена игре" у руско-украјинском сукобу, допринео је украјинској војсци. Систем до тада није био познат и није било начина да руске снаге адекватно одговоре на нападе.

Директор Центра за војно-политичка истраживања, доктор историјских наука Алексеј Подберезкин је за радио "Спутњик" рекао да су руски системи често уништавани на удаљености од 15 до 25 метара, што је превелика удаљеност да би се обориле ракете ХИМАРС.

"Сада су прорачуни далеко прецизнији, скоро стопроцентни. Ако није реч о масовном нападу, онда нови софтвер даје стопостотно прецизне резултате", рекао је Алексеј Подберезкин.

Ракетни систем ХИМАРС развијен је у Сједињеним Државама у компанијама "БАЕ Системс" и "Локид Мартин" крајем деведесетих година, а производи се од 2003. године.ХИМАРС је ракета високе технологије, мале тежине на точковима, што јој даје већу агилност и маневарске способности на бојном пољу.

Ради на бази троосовинске шасије ФМТВ америчке војске, може да носи шест ракета или једну оперативно-тактичку балистичку ракету АТАЦМС, а свака јединица може да носи шест ГПС-ом вођених ракета.

Поновно пуњење могуће је за око једне минуте, а изискује мали број чланова особља.

Домет ракета из овог система је око 80 километара, скоро двоструко више од хаубица М777, које су САД раније испоручиле Украјини.

Сједињене Америчке Државе и њени НАТО савезници настављају да испоручују оружје Украјини. Председник Џо Бајден потписао је закон о испоруци оружја Украјини по Закону о зајму и најму.

Вашингтон је Кијеву већ послао помоћ у вредности од неколико десетина милијарди евра. Москва је више пута наглашавала да снабдевање западном војном опремом само продужава сукоб, као и да транспорт те опреме постаје легитимна мета руске војске.

ДА ЛИ СЛЕДИ НЕСТАШИЦА ГОРИВА У СРБИЈИ? Треба да се спремимо за 5. фебруар

Извор: rt.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА