Најновије

"ДОЈЧЕ ВЕЛЕ": Kако је Асад победио Америку?

Сиријске избеглице се већ седмицама враћају у своје домове. Још их је релативно мало, али све указује да ће повратника бити све више. То је симболичка победа за сиријског председника Башара ал Асада.

Башар ал Асад (Фото: Ria)

Асад осваја од побуњеника село по село, територију по територију. У децембру прошле године, побуњеници се повукли у источни део Алепа, у марту ове године су предали своје бивше упориште Хомс. Потиснути су из скоро свих већих градова, пише немачки "Дојче веле".
Изгледа да је за Асада дошао тренутак да поред ратне стратегије размишља и побољшању имиџа у земљи и иностранству. Тако су сада сиријске власти позвале грађане четврти Ал Ваер у Хомсу да се врате у своје домове. Скоро 600 људи је то и учинило. Сви они долазе из избегличког кампа Зогра на североистоку Алепа. Интернет часопис "Ал Монитор" који се бави Блиским истоком пише да се за повратак првобитно било пријавило 1.000 људи, али се њих 400 вратило у избеглички камп – када су видели рушевине своје некадашње чеврти.
Ипак, чак и неколико стотина повратника је успех за Асада који сада може да каже да својим грађанима помаже да се врате у своје домове и то чак и онима који су се некада борили у редовима секуларне опозиције.
Међутим, неки од оних који су одговорили на позив владе да се врате у Хомс, говоре о неадекватним хигијенским и санитарним условима у кампу Зогра који може да прими 7.500 особа: слаба медицинска нега, мало воде и струје, чак ни хране нема довољно. Људи се враћају у Ал Ваер пре свега због тога.

Победа велике симболичке вредности

Избеглице се враћају и у друга места, рецимо у Дабик који има посебан симболички значај. Градић на северу Сирије, у близини границе са Турском, има важно место у митологији терористичке Исламске државе (ИД). Наиме, Пророк Мухамед је наводно рекао да ће се у том граду једном водити одлучујућа битка између муслимана и њихових противника.
ИД је освојила град у августу 2014. а октобра 2016. је умарширала сиријска војска. Пре шест месеци први становници су се вратили кућама. Од тада они настоје да успоставе нормалну свакодневицу. Не само да су поново успоставили инфраструктуру него су чак основали и фудбалски клуб. На овај начин повратници указују на једну ствар: нормалност је обновљена. Јер, ИД је била забранила спорт и забаву на свом подручју, а кршење забране је најстроже кажњавано.

УН: Није безбедно

Ал Џазира извештава да се у своје домове вратило укупно око пола милиона интерно расељених лица. Поред тога, од 2015. године се из иностранства у Сирију вратило око четврт милиона избеглица. Стафан де Мистура, специјални изасланик УН за Сирију, каже да је насиље у земљи приметно смањено – од маја, од како су се Русија, Турска и Иран договориле око такозваних заштићених зона.
Мистура је такође рекао да УНХЦР ипак не може у потпуности да препоручи повратак.
- Неизвесно је да ли је побољшање безбедносне ситуације трајно. Још увек постоје значајни ризици који су препрека за добровољан, безбедан и достојанствен повратак - рекао је. Поред тога, УН и даље нема приступ свим деловима земље. "Приступ интерно расељеним унутар Сирије остаје један од наших највећих изазова", рекао је овај дипломата.
Ал Араби ал Џадид, то сугерише да су се Сједињене Државе помириле са тим да Асад остаје на власти. Чак и више од тога.
- САД се претварају да су неутралне, али њихова политика открива да су прихватили руске идеје – и на тај начин индиректно дали подршку Асаду. Рат у Сирији још није завршен. Али, повратак избеглица је знак јачања Асадa - каже ал Џадид.
Погледајте ОВДЕ како је сиријска војска пробила линије терориста у Дамаску.
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Председник Сирије Башар ел Асад, у  интервјуу за емисију РТРС-а "Лазански директно", говорио је о рату у његовој земљи, улози САД и Русије, односима Србије и Сирије, изборима у Америци....
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА