Најновије

СНИМА СЕ ПРВИ СРПСКИ ФИЛМ О ''ОЛУЈИ'': Премијера у децембру, серија следеће године

У селу Памбуковици код Ваљева почело је снимање првог филма српске кинематографије о страдању Срба у Хрватској у погрому из 1995. године, о голготи кроз коју је на стотине хиљада људи пролазило у избегличким колонама спасавајући своје животе.

''Олуја'' (Фото: Јутјуб)

Редитељ и сценариста филма и серије "Олуја" Милош Радуновић рекао је да осећа жељу, али и дужност да овим филмом подсети све на дешавања у историји, на српску трагедију у Крајини, на голготу кроз коју су читаве породице пролазиле.

Навео је да је ово први пут да српска кинематографија за тему има страдања Срба у погрому из 1995. године, који је један од највећих злочина над српским народом од Другог светског рата.

- "Олуја" је наше виђење рата, базирано на истинитим причама. У центру дешавања су животне судбине главних јунака, које су веома потресне и емотивне у мери да свака њихова суза заслужује посебан филм. Потрудили смо се да направимо сценарио који на интензиван и драматичан начин прати период непосредно прије, за време и после "Олује". Сигуран сам да ће публика то умети да препозна и да ће филм и серија наићи на велики одјек - рекао је редитељ.

На челу глумачке екипе "Олује" је Јово Максић, глумац који је и сам преживео прогон из Крајине. Према његовим речима, ово је прича о обичним људима којима историја не воли да се бави.

- Они су тихи хероји. Обичан човек је занемарен, а историју су створили обични људи, обични сељаци и ово је прича о обичним сељацима. То су људи који су силом прилика због неких политичких или других разлога пропатили, а такве приче ћете наћи и на другој и трећој страни, и мислим да треба да се бавимо тиме, да једни другима на тај начин и опростимо и да разумемо једни друге - навео је Максић.

Потресну причу о колонама људи на тракторима избеглим у Србију током операције хрватске војске која је трајала од 4. до 9. августа 1995. године, а чији је резултат на хиљаде убијених и несталих и око 250.000 протераних - о филму "Олуја", поред Максића оживеће глумци Златан Видовић, Давор Јањић (који је почетком деведесетих избегао из Сарајева), Јелена Човић, Марија Пикић, Љубиша Милишић, Иван Вујић, Милица Станковић и други.

Пројекат ће чинити дугометражни играни филм и 12 епизода серије.

Премијера филма, који ће се снимати на локацијама код Ваљева и Уба, планирана је у децембру, а почетак приказивања серије у марту следеће године.

Зашто бошњаци неће да пописују српске жртве у Сребреници, сазнајте ОВДЕ.

Извор: СРНА

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА