Најновије

ЕРДОГАН НИШТА НЕ ГОВОРИ СЛУЧАЈНО: Зашто баш сада прича о независности тзв. Косова?

Није случајно што Ердоган баш у овом тренутку позива на признавање независности тзв. Косова, тврди бивши амбасадор Србије у Турској Дарко Танасковић.

Илустрација (Фото: tccb.gov.tr/ Правда)

Треба анализирати зашто је Реџеп Тајип Ердоган, који ништа не говори случајно, одлучио да баш у овом тренутку најави појачано лобирање за признавање тзв. Косова и то изричито у садејству са САД, рекао је бивши амбасадор Србије у Турској и Унеску професор Дарко Танасковић.

Он је предочио да је од доласка Бајденове администрације на власт повећан притисак на државе које нису признале тзв. Косово, а посебно на европске земље, преноси Косово онлајн.

"Грчка је најбољи пример. После стагнирања процеса признавања независности тзв. Косова током последњих година, па и одустајања појединих држава од признавања, претпостављам да ће уследити интензивирање процеса усмереног ка ономе што се назива 'коначним решавањем' тог отвореног питања које оптерећује Балкан, али без уважавања легалних и легитимних интереса Срба и Србије, или уз минимално козметичко симулирање остварења тих интереса", оценио је професор Танасковић.

Српски дипломата, међутим, не предвиђа масовнији одзив на позиве косовских лобиста, јер многе државе имају своје аутентичне, јаке разлоге због којих зазиру од међународне афирмације косовске независности, иако очекује да ће турска дипломатија наставити да развија и шири свој фронт лобирања.

"Циљна група Анкаре неће бити само и првенствено муслиманске земље, како би се могло очекивати, већ рецимо и немуслиманске азијске и афричке државе, са којима је Турска последњих година успоставила и проширила пре свега економску сарадњу. Ипак не очекујем да ће у том лобирању Турска бити претерано успешна", оценио је Танасковић.

Он је навео да је Ердогану било згодно да пред посету северном, турском делу Кипра, непризнатом од целе међународне заједнице, најави да ће са Бајденом удружити снаге у вези са убрзањем процеса признавања једностране косовске државности.

"Тек ћемо видети колико ће пажње бити посвећено тзв. Косову на претрпаној агенди септембарског сусрета Бајдена и Ердогана у Њујорку. Међутим, опрез је више него нужан", упозорио је професор Танасковић.

Путин најавио револуционарну еру руског наоружања! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА