Најновије

А ГДЕ ЈЕ ГРАДОНАЧЕЛНИК?! "Неуки и бахати се играју са судбинама људи, Београд је уништен, не дај Боже земљотрес!"

Наравно да је Град крив што се руше куће. Коме дају дозволе, коме лиценце, ко може да гради? Зашто би се провлачио градоначелник, где је његова одговорност? Кад ће он да одговара за ово што се дешава, упитао је угледни архитекта Драгољуб Бакић у изјави за портал Правда, коментаришући одлуку Града Београда да изгради нове станове људима који су остали без домова када се њихова зграда урушила поред градилишта у Видовданској улици у Београду.

Драгољуб Бакић (фото: Јутјуб/Правда)

Он је рекао да могу да граде само инжењери са лиценцама, а „ако те лиценце само формално постоје, онда им их треба одузети“.

- Предложио сам да се попишу сви инвеститори, извођачи, да инспекција једном уради посао. На шта ово личи? – упитао је он, додавши да то што они издају дозволе за два милиона квадрата годишње, уопште није за похвалу.

Како је рекао, зна се како се обезбеђује темељна јама, и „морали су добро да знају и да виде какве темеље имају околне куће“.

- Зна се како се то обезбеђује. Мора да постоји посебан пројекат обезбеђења темељне јаме. То није нека техника, само не можете да будете неозбиљни, неуки и бахати – указао је Бакић.

Он је указао на то да је пројекат увећан с првобитних пет, на осам нивоа.

- Прво је требало да буде четири спрата и подземна гаража, а онда су додали још два спрата у висину, па им је требало да имају два нивоа гаража. Па су копали још у дубину да повећају за још један подрум. И тако су срушили кућу – објаснио је архитекта, додавши да ће и та обновљена зграда да гледа на три метра удаљен зид од нове зграде.

Бакић је казао да је тачно да нико није повређен, али да се не може рећи да нико није страдао.

- Људима су уништили животе. Неко им је позвонио на интерфон, упозорио да се зграда руши, и морали су да изађу у пиџамама. И све што сте имали, и књиге и фотографије, и све успомене, цео живот оде у рупу. Шта треба, да седе у хотелским собама у ономе у чему су побегли? И не смеју да зуцну. Јер зависе од Града да ли ће им и колико помоћи – оценио је наш саговорник, рекавши и да је Београд потпуно уништен и „не дај Боже да се деси земљотрес“.

Упитан да прокоментарише и то што заменик градоначелника Горан Весић пије воду из базена, говорећи како Београд има чисту воду, рекао је да не коментарише ту особу, али да ће изградњом на Макишу загадити ту чисту воду.

- Наравно да ће да загаде воду. Макиш ће да поремети водоснабдевање, и водоизвориште ће да се загади. Нека се играју, праве хале, чуда, депое, метрое, али ће Београд остати без пијаће воде. Они се играју са судбинама људи – закључио је Бакић.

Снимак након урушавања зграда погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда, Н. Булатовић

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА