Најновије

ЈЕРЕМИЋ: ”Нисмо више у коалицији са Ђиласом због његовог састанка са Вучићем”

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да та странка више није у коалицији са Странком слободе и правде Драгана Ђиласа због, како је рекао, "запрепашћујућег састанка" Ђиласа и председника СНС-а и Србије Александра Вучића и због "нагле промене става" ССП-а о санкцијама против Русије.

Фото: Јутјуб

„Не можете пре него што су пребројани гласови у Београду да одете на ваниституционалан разговор код Вучића, а да су сви у коалицији против тога. Поред тога, за разлику од Народне странке која се није изјашњавала, ССП је у кампањи недвосмислено говорио да је против санкција Русији, а онда после избора – бам, они су одједном за санкције. Чекајте, полако, које санкције, нико није још ни рекао о којим је мерама реч“, рекао је Јеремић телевизији Прва.

„Не може се политика мењати за 180 степени од данас до сутра и не могу се рушити институције. Ако сте трчали изборну кампању са паролом да хоћете да вратите институционално одлучивање, не можете полити кофу смећа по томе и ванинституционално се договарати са Вучићем пре него што су гласови пребројани“, додао је Јеремић.

Он је навео да ће "доћи до јасне диференцијације" измедју Народне странке и ССП и у Скупштини Србије.

"Ми ћемо се залагати за наш економски програм, по којем се, на пример, морају смањити акцизе за гориво много више него што су сада смањене, као и укинути акцизе на струју, које су ванредна мера из 2015. године, и хитно повећати субвенције пољопривредницима. Говори се о несташици хране, а имамо најмање субвенције у региону. Морамо да размишљамо о стратешким улагањима, али не у национални стадион или преносе енглеске Премијер лиге у фудбалу", рекао је Јеремић.

Како је саопштила Народна странка, Јеремић је додао да би приликом одлучивања о санкцијама против Русије требало водити рачуна о свом националном интересу на Косову и Метохији, јер Русија има право да уложи вето у Савету безбедности на чланство Приштине у УН, као и о својим економским интересима, јер би у случају уводјења санкција цена гаса у Србији могла да буде већа и два и по пута.

"Морамо да покушамо да изадјемо из те ситуације на дипломатски начин и да пре било какве одлуке о томе расправљамо у парламенту, а да се мање ослањамо на чињење једног човека, председника Србије Александра Вучића. Власт би у парламентарној расправи требало да предочи све последице уводјења и неуводјења санкција Русији", рекао је он.

Јеремић је навео да се Народна странка залаже да Србија буде уређена као модерна европска држава.

"Европски пут Србије значи усклађивање првенствено унутрашњих прилика тако да Србија функционише као модерна европска држава и Народна странка то подржава. Само чланство у ЕУ овог тренутка није у реалности на столу", закључио је Јеремић.

Извор: Бета

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА