Најновије

ШМИТ: Били смо превише великодушни према босанскохерцеговачким политичарима

Високи представник у Босни и Херцеговини Кристијан Шмит оценио је данас да је међународна заједница предуго била пуки посматрач збивања у тој земљи и упозорио да је то време прошло.

Кристијан Шмит (Фото: ОХР)

"Годинама смо били и превише великодушни према босанскохерцеговачким политичарима", рекао је Шмит у интервјуу за "Дневни аваз", објашњавајући како ће користити свој мандат и спречити сваки покушај блокаде како би се спровела воља коју грађани покажу на изборима 2. октобра.

Он је тим речима коментарисао чињеницу да Федерација БиХ протекле четири године има власт у техничком мандату због политичких сукоба између ХДЗ БиХ и Странке демократске акције (СДА).

Шмит је рекао и да није спреман да тако нешто прихвати и поручио како би сви требало да буду свесни да он неће пасивно да посматра збивања и да допусти сличне блокаде.

Шмит је истакао да је спреман да предузме све што је потребно да би се осигурало поштовање изборне воље грађана и додао како ће исти приступ имати и у односу на проблем промене изборног закона, питања које је већ годинама нерешено и око којега се такође оштро сукобљавају хрватске и бошњачке странке.

Казао је да је након додатних консултација са представницима политичких странака одлучио "да врати лопту изабраним представницима", али да не намерава да остане пуки проматрач.

Политичарима попут члана Председништва БиХ Жељка Комшића, који се ултимативно залаже за претварање БиХ искључиво у грађанску државу, поручио је да настојања да се пониште (етнички) идентитети уопште не доприносе побољшању стања у земљи.

Такође је истакао да неће допустити манипулисање изборним резултатима, као и да ће сви они који то покушају бити суочени с казненим прогоном, али и другим последицама које их могу стићи ако се процени да је њихово деловање усмерено против одредби Дејтонског споразума.

Говорећи о настојању члана Председништва БиХ Милорада Додика да јача односе са Русијом, односно њеним председником Владимиром Путином, Шмит је казао да је јасно да Москва Републици Српској не може дати никакву конкретну подршку, јер ни сама нема новца.

О оптужници против хрватских пилота прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА