Најновије

Када вас засврбе дланови - заборавите на веровања о новцу; Свраб дланова углавном је упозорење на одређене здравствене проблеме

Свраб дланова је непријатан и углавном је последица екцема или прања руку сувише агресивним хигијенским средствима.

Фото: Freepik

Свраб дланова је безопасан симптом, ипак у неким ситуацијама може да укаже и на могућност постојања озбиљнијих здравствених проблема. Болести јетре, дијабетес, реакција на лекове, неуролошки поремећаји могу да буду праћени сврабом дланова.

Екцем

Свраб дланова углавном се јавља као последица екцема, запаљенског стања које се манифестује сврабом и црвеним печатима на кожи​. Подтип екцема руку познат као дисхидротични екцем карактеристичан је по сврабу и ситним пликовима који се јављају на рукама, а понекад и на стопалима. Екцем на рукама често се запажа код особа које обављају послове током којих се руке дуготрајно излажу деловању влаге и јаких хемикалија. Сваб дланова чест је код  особа које раде у угоститељству, баве се услугама чишћења, раде као фризери, аутомеханичари, код здравствених радника. Екцем је стање које има и генетску предиспозицију.

Алергијске реакције

Свраб дланова често је последица излагања коже иритантима или хемикалијама, које на крају доводе до појаве алергијеке реакције, познате као контактни дерматитис. Ове реакција обично се јавља 24 до 48 сати, од контакта са неким иритантом, на пример, металом или прстеном. Јавља се и након употребе парфема, латекс рукавица, сапуна, дезинфекционих средстава, антисептика или антибактеријских средстава, после контакта са земљом или прашином, хлором. Могуће је да се рекација неће јавити после првог или другог излагања иританту, али након дужег контакта организам ће почети да ослабађа хистамине који изазивају свраб.

Дијабетес

Дијабетес је болест која се мора редовно контролисати лековима, одређеним начином исхране, редовном физичком активношћу. Уколики се болест не држи под контролом долази до непријатних скокова шећера у крви који могу да доведу до исушивања коже и на крају свраба. Свраб дланова се често доводи у везу са постојањем дијабетеса. Једна научна студија наводи да је свраб симптом који се јавља код  35, 8 посто пацијента са дијабетесом. Осећај свраба може да се шири на цело тело или да буде сконцентрисан на ноге, торзо, главу.

Дијабетичка неуропатија тешка је компликација дијабетеса, услед високих нивоа  глукозе у крви. Најчешће захвата нерве ногу и стопала. Пре него што дође до овог оштец́ења, тело ослобађа цитокине који изазивају свраб. Дијабетес је болест која, у тежим случајевима, оштећује јетру и бубреге, а ове компликације се исто могу испољити сврабом. Могуће су и алергијске реакције на лекове за контролу дијабетеса. Препорука је да пацијенти са дијагнозом дијабетеса обавезно потраже лекарску помоћ, ако осете свраб. Иритирана кожа, што сврби, склона је инфекцијама, а дијабетес је болест која слаби могућност организма да се одбрани од деловања инфекција.


Фото: Freepik

Лекови

Свраб се може јавити и као нежељена реакција на неке лекове. И благе рекације на нови лек могу се манифестовати сврабом. У овом случају хистамини који су медијатори запаљења и покретачи акутних алергијских реакција, у нешто већем број скупљају се на длановима или стопалима.

Цироза

Аутоимуни поремец́ај познат као примарни билијарни холангитис, или примарна билијарна цироза јетре, може да се манифестује симптомима свраба на  длановима. Могућа је и појава мрља на длановима, мучнина, болови у костима, дијареја, тамни урин, жутица. Примарна билијарна цироза је чешћа код жена, јавља се и без познатог узрока.

Неуролошки поремећаји

Неуролошки пормећаји, као што су дисфункције нерава руке и синдром карпалног тунела могу да изазову свраб дланова. Синдром карпалног тунела последица је притиска на средишњи нерв шаке који се испољава осећајем утрнулости, слабошћу шаке и руке, сврабом дланова, болом. Симптоми се обично јављају током ноћи.​

Како се лечи свраб дланова?

Хладна и влажна тканина која се држи између дланова 5 до 10 минута може да ублажи свраб. Топикални кортикостероиди могу да умање осећај свраба и црвенила на длановима. Могу се купити у слободној продаји или на лекарски рецепт. Креме које хидрирају кожу су такође добар начин да се уклони свраб. Савет је да се користе обавезно после прања руку.

Превенција

Свраб дланова се може спречити избегавањем средстава која иритирају кожу , као што су синтетичке рукавице, савет је да се руку перу млаком водом, никако сувише хладном или врућом, благим сапунима (без додатака јаких мириса). Заштитне креме треба користити непосредно после прања руку.

Одговарајуће креме и избегавање иританата могу у великој мери барем да ублаже непријатне симптоме. У случају да је свраб дланова праћен јако отежаним дисањем препроука је да одмах затражимо лекарску помоћ, јер ови симптоми могу да претходе и анафилаксији тешкој и животно угрожавајућој алергијској реакцији.

Извор: telegraf.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА