Најновије

"Грађани, идите из Украјине ако можете, да уштедимо струју"

Шеф највеће украјинске приватне енергетске компаније "ДТЕК" Максим Тимченко изјавио је данас да би грађани требало да размотре напуштање земље како би смањили потражњу за електричном енергијом у држави.

Далековод (Фото: Pixabay)

"Ако грађани могу да пронађу алтернативно место за боравак још три или четири месеца, то може бити од велике помоћи систему", рекао је Тимченко за "Би-Би-Си".

Руски напади оштетили су скоро половину украјинског енергетског система, а милиони људи су без струје

"Оштећени енергетски систем и даље није у стању да произведе довољно електричне енергије да задовољи тренутне потребе, тако да сваки начин смањења потрошње, укључујући и напуштање земље, треба посматрати као помоћ Украјини да победи у рату против Русије'', објаснио је Тимченко.

Он је додао и да енергетски систем постаје мање поуздан са сваким руским нападом, а смањење потрошње електричне енергије је кључ за његово одржавање.

"Ако трошите мање, онда ће болнице које негују повређене војнике имати загарантовано снабдевање струјом. Кад тако посматрамо, мањим трошењем струје или одласком грађани доприносе и другим људима'', изјавио је Тимченко за британски јавни сервис.

Напади Русије на украјинску инфраструктуру појачани су након украјинске контраофанзиве у области Харкова и поновног уласка у Херсон.

Кијев: Ситуација са електричном енергијом под контролом

Испоруке електричне енергије на територији Украјине су под контролом, упркос низу руских напада на инфраструктуру за производњу и дистрибуцију електричне енергије, и нема потребе за паником, саопштило је данас украјинско министарство енергетике.

Први човек ДТЕК, највеће приватне енергетске компаније у тој земљи, у одвојеној изјави накнадно је поручио да нема потребе да људи напуштају Украјину, преноси Ројтерс.

Руски ракетни удари девастирали су скоро половину украјинског енергетског система, а власти у Кијеву су у петак саопштиле да је могуће и потпуно искључење електро-енергетске мреже главног града.

"Негирамо саопштења којима се шири паника на друштвеним мрежама и на електронским медијима и уверавамо грађане да је ситуација са снабдевањем енергијом тешка, али под контролом", наводи се у саопштењу Министарства енергетике.

Власти су најавиле искључења струје широм земље како би се извршиле неопходне поправке и позвале грађане да за најмање 25 одсто смање потрошњу електричне енергије.

О земљама које могу да спасу Украјину прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА