Најновије

ДАЧИЋ: Неувођење санкција Русији је наш принципијелни став

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да је неувођење санкција Русији наш принципијелни став и став Савјета за националну безбедност, утврђен још прошле године.

Ивица Дачић (Фото: Јутјуб)

- Србија без преседана поштује принципе међународног права, односно територијални интегритет и суверенитет сваке државе, тако и Украјине, али не уводимо санкције Русији због својих интереса, који су, између осталог, и заштита суверенитета и територијалног интегритета - истиче он.

Дачић подсјећа да је одмах реаговао на став министра Басте да треба увести санкције Русији.

- И ја лично и моја партија и сви наши чланови Владе стојимо иза одлуке Савета за националну безбедност и државне политике. Све док је на снази наша одлука и наша политика у вези са санкцијама, ми ћемо је доследно поштовати - поручује Дачић у интервјуу за Курир.

Додаје да се Србија противи санкцијама јер је и сама имала то негативно искуство, али подсећа да је неувођење санкција и у интересу економије Србије, те да се прати да ли се она негативно рефлектује на привреду - што још није случај.

Ипак, он наводи да је смањен обим спољнотрговинске размене Србије и Русије, док је, како каже, у неким западним земљама које су увеле санкције - повећан.

- Многе западне земље нису коректне према Србији јер су, по извештајима, повећале трговинску размјену са Русијом у време санкција - каже Дачић.

О питању Космета

То што су договори у Охриду дочекани на нож код неких из опозиције најмање треба да нам буде мерило да ли смо урадили добру ствар или нисмо, наводи Дачић.

Он поручује да би било глупо очекивати од Америке, Немачке, Француске или било кога на Западу ко је признао тзв. Косово да промени свој став, али додаје да они мењају однос према проблему због аргумената Београда и да је то добро за Србију.

- Србије је, за разлику од тзв. владе у Приштини, све време озбиљан и одговоран учесник у разговорима - каже Дачић.

Подсећа да у овом тренутку 106 држава чланица, тј. већина УН не признаје тзв. Косово, што је јак аргумент у разговорима и показатељ оправданости става Београда да Приштина не треба да има столицу у УН.

Што се тиче односа са СНС, Дачић оцењује да су односи СПС и СНС "на највишем нивоу, како то и доликује двема највећим партијама".

Каже да је подржао идеју председника Србије Александра Вучића о оснивању Народног покрета јер су више пута разговарали о томе како да пронађу модел који ће обезбиједити најширу подршку, па и јединство око најважнијих питања за државу.

- Покрет о коме је реч може да буде нова, још виша фаза сарадње и ја је прихватам зато што нам је за важне одлуке потребан савез који ће да окупи и људе који нису у политици, а подржавају и боре се за Србију - сматра Дачић.

О изборима

На спекулације о могућим ванредним изборима на пролеће Дачић одговара да је "заговорник пуног мандата парламента и Владе, зато што то даје простор за темељан рад и добре одлуке".

Али, додаје, "ако буде политичке воље да се иде на изборе раније, СПС ће на њих да иде и оствариће одличан резултат".

Извор: sputnikportal.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА