Најновије

„Ево, ја се једном недељно дружим и пијем са Додиком који је под санкцијама“: Вучић одговорио Стејт департменту после рекација о Вулину

Председник Србије Александар Вучић реаговао је данас поводом поруке из Стејт департмента у којој се наводи да су Сједињене Америчке Државе разочаране услед чињенице да су Александар Вулин и Ненад Поповић, функционери који се налазе под санцкијама САД, део нове Владе Србије. Он је рекао да "Владу Србије бирају грађани", а потом је искористио прилику да помене и случај Милорада Додика који се налазио с њим у друштву, наводећи да се редовно виђају и да пију заједно, упркос томе што је председник Републике Српске под санкцијама Америке.

„Па добро, и Милорад Додик је под санкцијама САД и ево га поред мене. Ево, дружимо се. Једном недељно попијемо, он чашу ракије, ја чашу вина и шта с тим? То за нас није лепа вест, ја се надам да ћемо имати добре односе са нашим америчким партнерима. Изузетно је важно да имамо да имамо добре односе. Нисам срећан због њихове реакције, али Владу Србије бирају грађани Србије. Шта то значи? Кад против неког уведу санкције ми треба да понизно покуњимо главу и да кажемо: ‘Да, хвала вам што сте нас обавестили ко не сме да буде ништа’. Па, председника Додика је бирао народ и ја поштујем вољу народа као што и овде поштујем вољу оних који су изабрани“, навео је Вучић реагујући на ранију поруку из Стејт департмента.

Председник Србије је потом додао да је било критика и због тога што се у Влади налазе и „еврофанатични министри“.

„Чуо сам ја и с друге стране примедбе, али су ти били толико пристојни да о томе не говоре јавно. Важно је да је Влада српска и да ће да спроводи интересе Србије“, каже Вучић.

Према најавама мандатара Милоша Вучевића, нова влада Србије имаће и два члана који су под санкцијама САД – Александра Вулина, који је предложен за потпредседника владе, и Ненада Поповића, предложеног за министра без портфеља.

„Наш став о господину Вулину је добро познат. Он остаје под америчким санкцијама“, наводи се у изјави портпарола Стејт департмента, пише ВоА. Такође се истиче да Сједињене Државе не играју никакву улогу у кадровским одлукама српске владе.

Читајући имена састава будућег кабинета Вучевић је, између осталог, као будућег потпредседника владе навео и Александра Вулина – једног од најконтроверзнијих актера на српској политичкој сцени – за кога се сматра да је човек са снажним руским везама и који се од 11. јула прошле године налази на листи санкција Секретаријата за финансије Сједињених Држава због „коруптивних и дестабилизујућих дела“, зарад унапређивања сопствених политичких агенди и личних интереса, а на штету мира и стабилности на Западном Балкану.

„Санкционисање Александра Вулина показује решеност Сједињених Држава да позову на одговорност особе које се баве коруптивним пословима чиме унапређују сопствене политичке агенде и личне интересе на штету мира и стабилности у подручју Западног Балкана. Ти коруптивни послови олакшавају ширење руских злонамених активности у Србији и региону“, наведено је у саопштењу Канцеларије за контролу стране имовине америчког Секретаријата за финансије (ОФАЦ) када су санкције уведене у јулу 2023.

ОВО НИ ХИТЛЕР НИЈЕ РАДИО: Пакао у Кијеву, кренуло је оно најгоре

Извор: Нова.рс

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА