Најновије

"ТО ЈЕ УДАРАЦ НА ЦЕЛУ ЕВРОПУ": Откривено шта се крије иза америчких претњи, ако руски гасовод проради, санкције ће бити бруталне!

Могуће америчке санкције „Северном току 2“ усмерене су против суверенитета Европске уније (ЕУ) и доводе у питање постизање споразума након „нормандијског самита“ у Паризу, саопштила је прес-служба Источног одбора немачке економије.

Гас (Фото: pixabay. com)

„Ако те санкције буду уведене, то ће бити директан напад на суверенитет ЕУ и фаталан сигнал за договор у Паризу“, истакао је председник Источног одбора Оливер Хермес.

Он је напоменуо да би мере америчке стране могле да угрозе и „актуелни процес смањења напетости између Украјине и Русије, постану више од непријатељског акта и нанесу озбиљну штету трансатлантским односима“.

Хермес је истовремено истакао да је ЕУ дала све дозволе за покретање гасовода и усвојила одговарајуће регулативе за рад.

У децембру је објављено да Вашингтон намерава да уведе санкције европским компанијама које су укључене у реализацију пројекта „Северни ток 2“.

Амерички сенатор Крис Марфи изјавио је да Сенат намерава ускоро да усвоји нацрт закона о борби против енергетског утицаја Русије у Европи.

Агенција Блумберг јавила је да могуће америчке санкције учесницима изградње „Северног тока 2“ могу да се односе и на бродове који учествују у изградњи гасовода и руководиоце компанија повезаних тим бродовима.

Гасовод „Северни ток 2“

Пројекат „Северни ток 2“ подразумева изградњу два крака гасовода, чији ц́е укупни капацитет износити педесет пет милијарди кубних метара гаса годишње, од обале Русије, преко Балтичког мора, до Немачке. Он ће проћи кроз територијалне воде или искључиво економске зоне држава дуж обале Балтичког мора: Русије, Финске, Шведске, Данске и Немачке. Нови цевовод требало би да буде изграђен поред „Северног тока“.

Планирано је да нови гасовод почне са радом 2020. године.

Против реализације гасовода се залаже неколико држава, а нарочито Украјина, која се плаши губитака прихода од транзита руског гаса, и Сједињене Америчке Државе, које имају амбициозне намере за извоз свог природног течног гаса у Европу. Летонија, Литванија и Пољска пак сматрају да је то политички пројекат.

Гасовод подржавају, пре свих, Немачка и Аустрија, које наглашавају да ће пројекат учврстити европску енергетску безбедност и које истичу да је Русија поуздан добављач.

Званична Москва је више пута саопштавала да је гасовод „Северни ток 2“ искључиво комерцијални и конкурентни пројекат. Председник Русије Владимир Путин истицао је да изградња гасовода не подразумева прекид транзита руског гаса преко Украјине.

Прочитајте ОВДЕ  која је то велика империја у ропцу.

Извор: rs. sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА