Најновије

Нова тема Лагуниног књижевног клуба 1. јуна: „Жена француског поручника“

Не пропустите још једно дружење посвећено добрим књигама.

Фото: Лагуна

Тема осамдесет девете трибине Лагуниног књижевног клуба биће модерни класик Џона Фаулса „Жена француског поручника“. О књизи ће у петак 1. јула од 18 сати, у кафетерији Букмаркер у књижари Делфи СКЦ, са модераторком Ивом Буразор разговарати књижевница Ана Атанасковић.

Чарлс Смитсон, човек од угледа, верен са дражесном Ернестином, среће Сару Вудраф загледану у море на обали Коба. Овај сусрет се претвара у пријатељство из ког се рађа Чарлсова љубав према загонетној жени. Она је осрамоћена и прогнана из друштва. Па ипак, Чарлс одлучује да пркоси свим стегнутим конвенцијама викторијанског доба. Или ће се можда њихове судбине другачије расплести…

„Са чиме се суочавамо у деветнаестом веку? То је доба у коме је жена била света; и где сте могли да купите тринаестогодишњу девојчицу за неколико шилинга, ако бисте је желели на само сат или два. Време у ком је саграђено више цркава него у читавој претходној историји земље; и где је свака шездесета куц́а у Лондону била бордел.“ Заинтригиран овим контрастима, Џон Фаулс је романом „Жена француског поручника“ покушао да проникне у викторијанску еру, у време које је поставило темеље савремених друштвених дискурса.

Непосредно по свом објављивању, роман је стекао статус модерног класика, а читаоци га дан-данас наводе као најомиљеније Фаулсово дело.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА