Најновије

Ремек-дело Емила Золе "Нана" у продаји од 17. августа

Један од најпопуларнијих романа Емила Золе „Нана“ објављен је 1880. године као девети део саге о породици Ругон-Макар. Ова монументална фреска француског друштва осликава материјално, морално и друштвено посрнуће које налази одјека и у нашем времену.

Фото: Лагуна

Нана, најпознатија куртизана у историји књижевности, кћерка је праље и радника који се због несреће на раду пропио. Упознајемо је као осамнаестогодишњу глумицу у париском варијетеу, без много талента али магнетске привлачности. Наизглед самостална и самосвесна у својој улози кокете високог друштва, Нана постаје славна, очарава мушкарце од аристократа до полусвета и глумаца, а према својим љубавницима поступа бескрупулозно. Док је они засипају поклонима и испуњавају све њене прохтеве, она постаје права „отмена дама, рентијерка глупости и прљавштине мужјака, маркиза високих тротоара“, не престајући, међутим, да жуди за обичном срећом и да према најближима гаји истинска осећања.

Золина тежња да оголи и разобличи најниже пориве високих слојева Другог царства чине „Нану“ једним од првих модерних романа у којем се јављају савремене теме, реалистичне опсервације о друштву, дијалози и сценарији.

Објављивање „Нане“ изазвало је велику контроверзу због чега је роман готово преко ноћи постао бестселер, а данас се сматра класиком француске књижевности.

„Нана“ Емила Золе у продаји је од среде 17. августа у свим Делфи књижарама, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари, као и на сајту.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА