Најновије

Ескобар: Србија мора да поштује границе са Републиком Српском и Косовом

Заменик помоћника америчког државног секретара и специјални представник за западни Балкан Габријел Ескобар дао је пуну подршку евроатлантским интеграцијама Босне и Херцеговине, али и целог региона, односно придруживању земаља овог дела Европе у НАТО и ЕУ.

Он је јуче говорио о ситуацији у региону током онлајн дискусије у организацији Атлантског савета.

Према његовим речима, земље Западног Балкана су већ део евроатлантске породице, али је неопходно убрзати њихово укључивање у структуре ЕУ и НАТО.

Он сматра да је додела статуса кандидата за БиХ позитиван сигнал, али да је потребно ићи даље од симболике. Међутим, то је задатак домаћих политичара у Босни и Херцеговини.

Он је у свом обраћању поздравио одлуке високог представника Кристијана Шмита у вези са изменама и допунама Изборног закона.

Коментаришући наметнуте одредбе у вези са Представничким домом Парламента ФБиХ, рекао је да ће већи број чланова овог тела омогућити да више странака учествује у његовом раду.

– Високи представник је једном од својих одлука омогућио финансирање избора, јер то нису урадили лидери БиХ, а избори не би могли бити одржани да он није донео такву одлуку, рекао је Ескобар.

Као главни проблем није истакао етничке поделе и национализам, већ корупцију.

Он чак сматра да је етнонационализам само „маска“ за корупцију, додајући да су, према његовом мишљењу, националистичке странке у том погледу најгоре. Као добро средство оценио је америчке санкције и стављање на црну листу појединих политичара из Босне и Херцеговине.

Он је рекао и да ће САД подржати све иницијативе које укључују сарадњу међу државама, укључујући Отворени Балкан.

Говорећи о томе, он је рекао да Србија мора да поштује међународну границу са Републиком Српском, као и са тзв. Косовом.

Кристофер Хил: Надам се да ће Србија схватити каква је ово Русија и да ће увести санкције

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА