Најновије

Спајић подржао "резолуцију о геноциду у Сребреници", шта вели Црна Гора?

"Мислим да ћемо ту изјаву ускоро добити и у званичној форми од стране Владе Црне Горе", каже Владислав Дајковић.

Само за неупућене неочекивано, нема данас из црногорске Владе демантија изјаве немачког стручњака за Западни Балкан, члана немачког Савета за спољне послове Милана Нича који је синоћ објавио како му је Милојко Спајић казао "да ће Црна Гора подржати Резолуцију УН о 'геноциду у Сребреници', али да је неће спонзорисати".

Уместо демантија, на адресу Милојка Спајића усред Подгорице јутрос је стигла изјава подршке "Мајки Сребренице", који су поручиле да су "захвалне црногорском премијеру Милојку Спајићу што је донио одлуку да Црна Гора подржи резолуцију Уједињених нација о Сребреници".

Изјава "Мајки Сребренице", некако се тако догодило, стигла је управо на дан када Црна Гора обележава 25 година стравичног НАТО бомбардовања варошице Мурино на северу ове државе у коме је убијено шесторо мештана, од тога троје деце. Осуда овог варварског чина, убиство невине деце, у изјави "Мајки Сребренице" јутрос није поменута, а за њу није било места ни у синоћној изјави Милана Нича.

Јутрос док се Црна Гора тек будила, несвесна да ће стати иза срамне резолуције, реаговао је председник РС Милорад Додик изјавом да је најава Спајића о Сребреници "морално, политички и историјски катастрофална".

"Ако нису водили рачуна о стигми која се овом резолуцијом намеће целом српском народу, могли су се бар запитати како ће се осећати близу 40 одсто држављана Црне Горе који се изјашњавају као Срби", навео је Додик на Иксу.

Спајићу, ти ниси Црна Гора
Како ће се "40 одсто држављана Црне Горе који се изјашњавају као Срби" данас осећати, не треба бити много паметан па закључити. Посебно што онај који је најавио да ће подржати резолуцију о Сребреници добрим делом влада захваљујући управо њиховим гласовима.

"Е, велики Његоше, Марко, Никола, шта дочекасмо", стоји у једном јутрошњем коментару на друштвеним мрежама.

"Црна Гора је неће подржати. Можда ти Спајићу, а ти ниси Црна Гора", наводи други држављанин Црне Горе.

"Дочекасмо, ето, да председник Владе славне Црне Горе пред једним Немцем призна да су Срби геноцидан народ. Нисам се надао да ћу то у мом вијеку доживјети, ето, доживјех, а боље да сам синоћ умро. Питам се само, да ли јунаци са Бојне њиве јутрос из гласа кукају у својим гробовима, кад ми већ ћутимо", каже јутрос са РТ Балкан постарији Пљевљак и додаје да је тешко понижен и посрамљен, повређен до последњег дамара.

"Нажалост, нисам изненађен том најавом и мислим да ћемо ту изјаву ускоро добити и у званичној форми од стране Владе Црне Горе. Јасно је као дан од самог почетка да нова влада са господином Спајићем на челу наставља да спроводи малтене исту спољнополитичку агенду Црне Горе као у време Мила Ђукановића и ту не видим ниједну значајну разлику. Од признања тзв. државе Косово, санкција Русији, односа према Сребреници, према 'Косову' у СЕ. Нисам изненађен, али сам изненађен оним Србима који гласају за Милојка Спајића. То су они људи који у кафани певају 'Ој Косово, Косово', а онда ујутру на бирачком месту заокруже НАТО партију. То је оно што мене највише чуди и надам се да ће ипак из оваквих ставова премијера извући одређене лекције", каже за РТ Балкан председник "Слободне Црне Горе" Владислав Дајковић.

Још један нож у леђа Србији
Српски политичар из ЦГ Спасоје Томић за РТ Балкан каже да би "подршка резолуцији о Сребреници од стране Црне Горе коју је као став премијера Спајића пренео немачки саветник била још један нож у леђа Србима уопште и Србији, што свакако не би допринело добросуседским односима".

"Онај ко подржи резолуцију, тај се не разликује од Насера Орића који је починио злочине над Србима у Средњем Подрињу и Бирчу, гдје је убијено 3.267 људи. Апсолутно се залажем да се поклонимо жртвама свих злочина, али не може се причати да се десио неки тзв. геноцид у Сребреници што је манипулација и конструкција, а да се српске жртве у Братунцу, Скеланима, Кравици, Бјеловцу и другим мјестима забораве и да се о њима не прича", каже Томић.

Додаје да "свима онима који траже да се подржи срамна резолуција поручује да оду до Братунца, да попричају са Браном Вучетићем, Радојком Филиповићем и са многим другима" с којима је, каже, и сам причао "па можда после тога осете неку емпатију према српском народу и престану да покушавају да нас представе онаквима какви нити смо били нити ћемо бити".

Политички аналитичар из Подгорице Бошко Вукићевић каже да се резолуцијом о Сребреници, чије се усвајање планира у УН, жели истаћи да су "Срби чинили злочине који се особито издвајају у својој тежини и окрутности, и да се зато и инсистира на термину – геноцид".

"Свакако, дужност слободних грађана Црне Горе, као и њихових политичких представника, јесте да у сваком тренутку заступају правду и истину. Они треба да буду 'спонзори' и 'коспонзори' истинитих историјских чињеница, а не једног погледа на дешавања који је очигледно неисправан. На такав начин треба градити и нову, праведнију и просперитетнију Европску унију", каже Вукићевић.

И политички консултант Владимир Добросављевић за РТ Балкан каже да је овакав став био очекиван, поготову приликом посете Спајића Немачкој „која очигледно има вишак ентузијазма да на сваки начин прогура резолуцију о Сребреници“.

"Подсетићу да је Црна Гора вероватно једина земља чија је Скупштина двапут доносила резолуцију Сребреници. На неки начин, као да свака нова власт мора да се доказује и да западним партнерима показује да не мења курс. Све ово треба доживети као ширу стратегију и покушај западних савезника да пошаљу поруке самој Србији, да утичу на њене ставове и приближе је њиховим безбедносним и геополитичким захтевима који се пре свега односе на сукоб у Украјини", каже Добросављевић.

Ако се зна да Милојко Спајић влада добрим делом захваљујући гласовима оних који се у Црној Гори изјашњавају као Срби, какву поруку он оваквим ставом шаље тим људима?

"Црна Гора је држава која је оптерећена унтрашњеполитичком динамиком и противречностима. Од тога да имају два највећа нарко-картела у овом делу Европе, имају ситуацију да имају бившег председника државе и човека из сенке који говори о крвној освети, имају највише убистава по глави становника у целој Европи, имају проблеме са корупцијом у правосудном, безбедносном сектору, поред свега тога деценијама се стварао симбиотички однос између организованог криминала и државног врха. Уз све то је држава са више нација, без већинске нације, са више конфесија и то све ствара неуралгичну тачку. Просто, Црна Гора тренутно нема капацитета да се одупре једној врсти притиска који се дешава према Србији и према сународницима у читавом региону у покушају да се дисциплинујемо", каже Добросављевић.

ПУТИН ОВО ЈЕДВА ЧЕКА! Украјина гори, Америка решила да покрене катастрофу

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА