Најновије

КРИМ НЕЋЕ ИЗДРЖАТИ?! Нови украјински начин да се уништи Црноморска флота (ВИДЕО)

Гађање морских и копнених циљева, заштита од система за електронско ратовање и јувелирска прецизност ... Украјински одбрамбено-индустријски комплекс поново је изнедрио „најновији“ развој. 2021. године. Оружане снаге Украјине добиће ракетни систем Нептун, дизајниран да „одврати руске агресоре“.

Нептун (Фото: УкрОборонПром)

О противбродском комплексу Нептун причало се још 2015. године. истовремено са гласним изјавама председника Петра Порошенка о великом опремању војске. Од тада украјински политичари виде Нептун као један од симбола оживљавања наменске индустрије и ефикасно средство за одбијање „руске агресије с мора“.

Комплекс је тестиран неколико година. Свако успешно лансирање праћено је одушевљеним критикама стручњака и предвиђањима о скором крају Русије и њене флоте у украјинским медијима. Последње експериментално гађање одиграло се у мају на полигону у Одеској области. Две ракете, испаљене у салви са земаљске инсталације, погодиле су поморске циљеве на удаљености од 85 и 110 километара. Домет лета "Нептуна", према програмерима, достиже 280 километара.

Ракета се такође може користити као универзално оружје, укључујући бродске и авионске системе. Међу циљевима су крстарице, разарачи, фрегате, корвете, десантни бродови и транспортери и копнени циљеви. Нептуну не сметају тешки метеоролошки услови. Ракете су „практично невидљиве за непријатељске радаре“, уверен је украјински Генералштаб.

Комплекс укључује командно место, бацач и транспортно-утоварна возила. Подзвучна ракета тешка је око девет стотина килограма и опремљена је бојевом главом тешком 150 килограма.

У августу је украјински министар одбране Андриј Таран потписао наредбу о усвајању „Нептуна“ у службу. Планирано је да 2021. године три дивизије буду распоређене у јужним регионима земље са приступом Црном и Азовском мору, са обе стране полуострва Крим.

Командант морнаричких снага Алексеј Неижпапа назвао је Нептун продором у ракетној техници, а Украјина је једна од ретких земаља на свету која има технолошки капацитет за производњу крстарећих ракета високе прецизности.

А чиме би Русија могла да им одговори, погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА