Најновије

ВАШИНГТОНСКИ СПОРАЗУМ НИЈЕ МРТАВ: Бајден преузео обавезе из Трампове ере!

Амбасаде САД у Београду и Приштини послале су Влади Србији и влади привремених приштинских институција извештај о управљању језером Газиводе - што је била једна од ставки Вашингтонског споразума - чиме је послат јасан сигнал да администрација Џоа Бајдена признаје и преузима обавезе договорене у време администрације Доналда Трампа, кажу саговорници. То је, истичу, важно за нас јер се у поменутом документу, који је председник Србије Александар Вучић потписао с Трампом прошле године, инсистира на економској нормализацији односа Београда и Приштине, а не на статусном питању Косова.

Потписивање Вашингтонског споразума. (Фото: Flickr)

Као за Колумбију

Извештај о управљању језером Газиводе на основу Вашингтонског споразума израдили су Министарство енергетике САД и Пацифичка северозападна национална лабораторија. Ту се предлаже формирање комисије за реку Ибар, која би олакшала дискусију између страна о могућностима управљања водним ресурсима. Предлаже се да решење за Газиводе буде по угледу на Колумбију.

Бивши дипломата Зоран Миливојевић каже да су САД озбиљна земља и да поштују преузете обавезе.

- Сви они који су процењивали да ће Бајденова администрација одустати од Вашингтонског споразума нису били у праву. Оно што је важно за нас, то су приниципи да се разговора о нормализацији преко економских механизама. То није само долазак ДФЦ него и подршка „малом Шенгену“. Питања као што је ово сад за Газиводе, принцип који подразумева да је то нешто о чему обе стране морају да разговарају, то је проблем за приштинску страну јер искључује њихов став да је то решено и да о томе нема шта да се прича - каже Миливојевић и додаје:

Два документа

- За нас је важан Вашингтонски споразум, јер се тамо није разговорало о статусним питањима, већ о елементима нормализације са економске стране, и зато је важна његова примена. Сама чињеница да је и Бајденова администрација то прихватила значи да је прихватила и принципе који произилазе из тога.

Међутим, бивши шеф дипломатије Живадин Јовановић каже да Србија свуда треба да потеже Резолуцију 1244.

- Сматрам да су од Вашингтонског споразума важнији Резолуција 1244 и Кумановски споразум. Ми немамо боље аргументе за одбрану своје позиције од позивања на ова два.

Руска војска опасно загрмела, Путинов пуковник шаље озбиљно упозорење! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА